maanantai 22. marraskuuta 2010

Väylän kautta yliopistoon

Heippa vaan!

Kuten tämän blogin otsikkokin jo viittaa, niin aijon mennä väylän kautta ylipistoon opiskelemaan seuraavan 6kk aikana. Ikää minulla on 28v. Mua alkoi tässä reilu kuukausi sitten ahdistamaan todella pahasti, kun kaikki kaverini ovat menneet elämässään eteenpäin ja menestyvät omalla "urallaan" hyvin koulutettuina. Pyrin aikoinani yliopistoon, mutta en päässyt sisään, joten tässä katkeruus akateemista tutkintoa kohtaan kasvoi entisestään. Sattumalta eräs hyvä ystäväni kertoi, että yliopistoon on mahdollista päästä vielä ensi keväänä sisään kaikki ne, jotka ovat ovat suorittaneet vähintään 50 opintopistettä avoimen yliopiston kautta. Eli ei ole mitään kiintiötä olemassa niille, jotka ovat suorittaneet siihen mennessä tuon opintopistemäärän. Voitteko kuvitella! Ilman sitä kauheaa pääsykoetta, jossa olen aikoinani epäonnistunut ja suunnilleen itkua vääntänyt, ku muut pääsivät sisään ja minä en.

Marraskuun alussa sitten ilmottauduin avoimeen yliopistoon ja tosiaan soitin  ensin heille, että onko tämä totta. Onneksi sieltä vastasi erittäin ystävällinen naishenkilö, joka kertoi, että väylän kautta pääsee vielä keväällä sisään ilman kiintiöitä kaikki sellaiset opiskelijat, jotka ovat suorittaneet vähintään tuon 50 opintopistettä. Siis, ei ole olemassa sitä rajaa, että pitäisi kursseista aina vedellä niitä täysiä 5 arvosanoja ja sitten vain 5 parasta pääsisi väylän kautta sisään yliopistolle. Tässähän vihdoin unelma alkaa tulla todeksi ja kaiken tämän mahdollistaa vielä se, että nuo vaaditut 50 opintopistettä järjestetään verkko-opintona. Eli siihen kuuluu muutamia verkkotenttejä sekä sitten  3 esseen palautusta kustakin kurssista, johon osallistun pois lukien ne, joissa on verkkotentti . Ei kuulostanut vieläkään pahalta eikä mahdottomalta.

Sain tunnukset avoimeen yliopistoon ja sen oppimisympäristöön marraskuun toisella viikolla. Joten heti kun ne tulivat, niin aloin tutustumaan valitsemaani aineeseen, jota aloin opiskelemaan. Ilmoittauduin siis 31 opintopisteen perusopintoihin ja katselin niitä esseiden palautuspäiviä sekä verkkotenttien päivämääriä ja keväällä on vuorossa toiset  30 opintopisteen aineopinnot. Rahaa tähän kaikkeen kuluu yhteensä 600EUR, eli yhden opintopisteen hinnaksi tulee 10 EUR.

Aah, nyt joku kyselee, että mitä ainetta opiskelen. Voin sen kertoakin, ei se ole minulta pois millään lailla. Valitsin oikeustaloustieteen, koska se kiinnostaa minua. Termit ovat tuttuja työni kautta, joten jotain hyötyä saan siitä, että osa aiheesta on jollain lailla tuttua käytännössä. Tarkoituksena on siis suorittaa HTK:n tutkinto ensin ja jatkaa siitä sitten maisteriksi.

Aloin suunnitella omaa lukujärjestystäni, joka sopii työni mukaan ja se menee näin:

Oikeustaloustieteen perusteet 5op. Verkkotentti: 22.11. Eli tein sen tänään päivällä, meni hyvin. Tulosta en vielä tiedä, kun sen saa vasta 3 viikon päästä.

Sääntelyteorian perusteet 3op. Esseitä 3. Palautuspäivä 31.11. Olen näistä tehnyt vasta yhden. Kiirettää pitää.

Veroteorian perusteet (3op). Esseitä 3. Palautuspäivä 31.11 Olen tehnyt jo kaikki 3, vaativat pientä hiomista.

Yhtiö- ja rahoitusjuridiikan taloustieteen perusteet (6op) Verkkotentti 13.12.

Yritysoikeuden perusteet (6op) Esseitä 3. Palautuspäivä 31.12. Olen vasta yhden tehnyt. Eli 2 puuttuu vielä.

Kilpailuoikeuden perusteet (3op) Esseitä 3. Palautuspäivä: 31.12. En ole aloittanut tekemään.

Oikeustaloustieteen tapausharjoitukset (5op) Palautuspäivä 31.12. En ole aloittanut tekemään.

 Nyt tietenkin ihmettelette, että onpas tiuhaa tahtia kaikki nuo palautuspäivät. Mutta tähän väliin on pakko mainita, se, että noita tehtäviä voi palauttaa vain joka toinen kuukausi kuukauden viimeisenä päivänä. Itse teen nuo tehtävät nyt heti alta pois, jotta ei tarvitse sitten keväällä niitä tehdä samaan aikaan aineopintojen kanssa. Tässä on myös takarajana se, että mun pitää saada vähintään 50 opintopistettä kasaan huhtikuun viimeiseen päivään mennessä vai oliko se 13.5 mennessä, kun erillishaku  väylän kautta päättyy. En muista nyt ulkoa tuota tarkkaa päivämäärää.

Kun olen nyt noita esseitä tässä kirjoitellut ja katsonut moodlen oppimisympäristöstä hyvän esseevastauksen määritelmää, niin tuntuu ainakin omasta mielestä ihan hyvältä. Mulla on lähteet paikoillaan, samoin on alaviitteet tehty ja on käytetty myös englanninkielistä kirjallisuutta lähteenä, kun pitää myös osoittaa hallitsevansa oikeustaloustieteen pääopuksia, jotka ovat siis  englanniksi kirjoitettu. Niistä oltiin kuulema aikaisemmin rokotettu, kun oltiin vaan suomalaista kirjallisuutta käytetty lähteinä ;)

Eikä tuo tänään tekemäni verkkotentti ollut paha. Siinä oli vaan yksi laskutoimitus, jota en ihan hiffannut, mutta sävelsin siihen vähän "omaa" ja perustelin vastauksen "oikeustaloustieteellisestä" näkökulmasta, heheh!

Nyt on tarkoituksena tänne kirjoitella omia tuntemuksiaan tästä opintomatkasta kohti yliopiston tutkinto-opiskelijaksi ja toivottavasti sitten kesällä tämä kaikki on kruunattu siihen pisteeseen, että se kauan odotettu kirje hyväksymisestä yliopiston tutkinto-opiskelijaksi olisi vihdoinkin totta.

Onko kenties muita olemassa, jotka ovat menossa väylän kautta sisään? ;)

Palaillaan taas kohta puoliin! :)