tiistai 8. maaliskuuta 2011

Yritys- ja rahoitusjuridiikan verkkotentti tehty (korotus)

Eilen tosiaan kerroin teille, että aijoin tehdä uudestaan sen Yritys- ja rahoitusjuridiikan taloustieteen verkkotentin. Mullahan puuttui silloin ensimmäisellä kerralla joulukuussa kokonaan yksi tenttikirja, kun en ollut saanut sitä ajoissa kirjastosta, joka oli tuo Kaisalahden teos ja siitä sitten tulikin yksi essee tenttiin. Joten siihen nähden pärjäsin hyvin,että pääsin tentistä läpi ihan kirkkaasti, mutta arvosana ei oikein tyydyttänyt mua. Nyt kun on alkanut noita vitosia rapisemaan ja ne nostaa kivasti tuota keskiarvoa ylöspäin, niin haluan korotella näitä heikompia numeroita ja pyrkiä siihen täydellisyyteen ;)

Tälläiset olivat verkkotentissä kysymykset tällä kertaa:

1) Mitä ovat oikeustoimikustannukset? Miten niitä voidaan jaotella ja mikä on niiden suhde liiketoimintakustannuksiin? Tämän lisäksi kerro miten kustannustehokkuuden tavoite olisi oikeustoimikustannusten osalta saavutettavissa?


2) Tenttikirjallisuuden mukaan, tarvitaanko lainsäädäntöä sijoitus- ja rahastomarkkinoilla vai olisiko taloustieteellisessä mielessä tehokkaampaa jättää se sääntelemättömäksi, jolloin osapuolet voisivat sopimusvapauden periaatteen nojalla toimia kahden välisten sopimusten turvin? 

3) Määrittele seuraavat käsitteet:

a) Epäsymmetrinen informaatio
b) Kätketty käyttäytyminen
c) Rationalisuusoletus
d) Corporate governance
e) Intressiristiriita

Tenttikirjallisuutena oli: Turtiainen , Markkinakuri, sijoittajansuoja ja sijoitusrahastot (2004).
Timonen , Corporate governance, instituutiot ja lainsäädännön merkitys (2000).
Kaisanlahti, Timo (1999): Sidosryhmät ja riski pörssiyhtiössä.
Yhteensä luettavaa oli 541 sivua.

Kysymyksiä oli vain kolme ja tällä kertaa tuo tentti tuntui helpommalta kuin se edellinen, mutta saapa nyt nähdä, että mikä sieltä tulee arvosanaksi. Mulla meni taas pikkasen ohi tuo tentin kakkoskysymys tuosta sääntelemättömyydestä, joten sävelsin siihen vähän omaa, joten saa nähdä, että mitä proffa tykkää, heh! Noi käsitteet olivat helppoja, tosin mietin ensin aika hemmetin kauan, että mitä ihmettä tarkoittaa kätkeytty käyttäyminen, ennen kun hiffasin, että mitä siinä ajetaan takaa. En muistanut ollenkaan, että olisin siihen termiin törmännyt lukiessani noita tenttikirjoja ja nyt tentin jälkeen kun pläräisin noita kirjoja, niin tuosta kätketystä käyttäytymisestä oltiin mainittu vain yhdellä lauseella! Eli aika knoppitietoa näköjään oli. Tekeekö tuolla tiedolla edes mitään???

Ja tosiaan noihin kaikkiin kysymyksiin piti vastata esseellä. Eli ei tosiaankaan riitä mitkään kahden lauseen vastaukset :)