torstai 10. maaliskuuta 2011

Hieman pohdintaa OTM ja HTM-tutkinnoista


 Tervehdys taas,

Nyt, kun omat opintoni alkavat olla jo loppusuoralla ja tuo 50 opintopisteen tavoite tulee täyttymään tämän kuun loppuun mennessä (jotta, voin hakea yliopistoon väylän kautta), niin on aika pikkuhiljaa jo asetella seuraavia tavoitteita. Mullahan oli vähimmäismääränä suorittaa 50 opintopistettä ja nyt aineopintojen myötä olisi mahdollisuus suorittaa vielä 10 opintopistettä lisää. Syy siihen miksi, en pääse tuohon 60 opintopisteen tavoitteeseen johtuu ihan siitä syystä, että ne ne kaksi kurssia ovat kirjatenttejä ja ne pitää tenttiä paikan päällä Joensuussa tai yhteistyöoppilaitoksessa. Lisäksi siitä pitää maksaa se palkkio tentinvalvojalle, jos sen suorittaa yhteistyöoppilaitoksessa. Itselläni ei ollut resursseja alkaa järjestämään kahta tenttiä tänne pääkaupunkiseudulle ja toiseksi, siitä ei oo mitenkään hyviä ohjeita olemassa, että miten se käytännössä tapahtuisi. Joten teen ne kaksi tenttiä sitten, kun olen päässyt kirjoille yliopistoon ensi syksynä.

Olen myös vähän miettinyt sitä, että mitä opintoja pystyisin kesällä tekemään ja päädyin sitten tuohon Rikos-ja Prosessioikeuden perusopintoihin (25op). Nekin on siis mahdollista suorittaa verkon kautta verkkotenttejä tekemällä ja esseitä kirjoittamalla. Sinänsä ihan hyvä ratkaisu omiin aikatauluihini, että kesällä pystyy avoimessa suorittamaan vielä kursseja. niissähän viimeiset tehtävän palautuspäivät ovat 30.6 ja 30.7. Eli jos nyt huhtikuussa niihin ilmoittaudun niille, niin olisi ruhtinaalista aikaa tehdä niitä tehtäviä.

Mä en oikeesti ymmärrä sitä, että miten porukalla on mennyt tää mahdollisuus ohi lunastaa itselleen yliopistopaikka avoimen kautta. Kun sillä 50 opintopisteellä on taattu sisäänpääsy ilman mitään pääsykokeita. No menihän se mullakin "ohi", ennen kuin ystäväni tästä mahdollisuudesta vinkkasi minulle. En olisi muuten kuunaan päivänä tajunnut tätä mahdollisuutta.

Monet ovat kysyneet multa sitä, että miten on mahdollista kaikkien päästä opiskelemaan sinne, kun on suoritettu vähintään se 50op, niin vastaus siihen on, että Itä-Suomen Yliopisto halusi laajentaa "oikeustieteen" tutkinnon saanti mahdollisuutta ja sen tavoitettavuutta.  Nyt tietenkin joku tulee sanomaan, että tämä HTK-tutkinto ei ole oikeustieteellisen alan tutkinto, mutta heiltä unohtuu se, että kyllä se on.

Esimerkiksi monissa työpaikkailmoituksissa kun vaaditaan esimerkiksi OTM-tutkinto, niin siinä on  yleensä heti perässä, että  "tai vastaava korkeakoulututkinto", joten siinä tapauksessa sitä työpaikkaa voi hakea  myös HTM-tutkinnon omaava. Nyt ei tietenkään puhuta perinteisestä asianajotoiminnasta, vaan julkis- kunnallissektoreille työllistymisestä. Siinä mielessä ei tää tutkinto paljoa häviä perinteiselle oikeustieteen tutkinnolle. Ja sitä en käsitä, että miksi monet "oikkarit" kokevat HTM-tutkinnon itselleen uhaksi?

Ja juuri tuossa Itä-Suomen yliopistossa annetaan juridiikan erikoisaloille pätevöittävää yhteiskuntatieteellisen alan lakiasiantuntijakoulutusta, joka johtaa HTK- ja HTM-tutkintoihin. Koulutusta on suunnattu pääaineittain osaamisalueille, joilla työmarkkinoilla on kysyntää erikoistuneista juridiikan asiantuntijoista.

Jos lakiala kuitenkin kiinnostaa, niin ei kannata kuitenkaan sokeasti tuijottaa pelkästään sitä "oikeustieteellistä tiedekuntaan hakua" (jonne harva pääsee) vaan voisi vähän laajentaa sitä omaa näkemystään ja hakea vaikka tähän HTM-tutkintoon. Molemmissahan kuitenkin opiskellaan samoja asioita, mutta lähestymistapa ja tutkintorakenne on hieman erilainen ;)

PS. Viime keväänä pääsi erillishaussa kaikki 50 opintopistettä suorittaneet henkilöt (yli 100) tutkinto-opiskelijoiksi HTK-ohjelmaan ja sama meininki on tänäkin vuonna. Ensi vuonna he joutuvat ilmeisesti asettamaan kiintiöt, kuten alla olevassa lausunnossa käy ilmi. Onneksi ehdin tänä keväänä hakemaan, kun tuo hanke päättyy nyt keväällä, muuten kävisi hassusti mun haaveelle akateemisesta tutkinnosta ja jäisin nuolemaan näppejäni.

" Itä-Suomen Yliopiston yksi osoitus HTK-hankkeen onnistumisesta on väylän kautta tulleiden opiskelijoiden määrän reilu lisäys oikeustieteissä vuonna 2010. Kun vuonna 2009 väylän kautta oikeustieteitä hakeutui opiskelemaan vajaat 40 opiskelijaa, nousi heidän määränsä tänä vuonna päälle sadan. Hallinto-oikeuden professori Tarmo Miettisen mukaan oikeustieteiden laitos saa avoimen väylän kautta hyvin motivoituneita ja aikaansaavia opiskelijoita. Laitos on ollut hankkeeseen tyytyväinen.
– Laitoksella on vahva tahto säilyttää HTK-hankkeen omainen perusviritys, kun nyt siirrymme hankkeesta tavanomaiseen toimintaan, Miettinen toteaa. "


Tässäpä oli tämän päivän pohdintaa ;)