perjantai 11. maaliskuuta 2011

Mihin HTM-tutkinnolla voi työllistyä?

Hei vaan,

Mulle oli tullut pari mielenkiintoista kysymystä siitä, että mitä tämä HTK-tutkinto Itä-Suomen Yliopistossa oikein on ja mihin sillä työllistyy, kun se eroaa muiden yliopistojen HTK/HTM-tutkinnoista ratkaisevasti.

Ensinnäkin voisin kertoa sen, että Itä-Suomen yliopistossa on yhteiskunta- ja kauppatieteellinen tiedekunta, joka alaisuuteen kuuluu oikeustieteiden laitos. Siellä siis opiskellaan oikeustieteitä, ei hallinto-oikeutta, niin kuin muissa yliopistoissa, joista valmistuu HTK ja HTM:ksi. Tutkinto siis on sisällöltään aivan erilainen, kuin jonkun toisen Yliopiston HTK/HTM-tutkinto, vaikka nimike onkin sama.

Tuosta oikeustieteiden laitoksessa on valittavana seuraavaat pääaineet: Eurooppaoikeus, finanssioikeus, hallinto-oikeus, lainsäädäntötutkimus, rikos- ja prosessioikeus sekä rikollisuuden tutkimus, siviilioikeus ja ympäristöoikeus. Lisäksi tämä oikeustaloustiede, jota itse nyt opiskelen, niin poistuu pääaineen valikoimista, mutta sitä voi lukea sivuaineena sitten. Eli itse oon miettinyt Pääaineeksi joko finanssi- tai eurooppaoikeutta. En oo  vielä varma, että kumman otan. Finanssioikeushan vetäisi vertoja KTM-tutkinolle, kun ottaisi siihen sivuaineeksi jonkun taloushallinnan ja laskentatoimen. Oon huomannut, että tää koulutus johon oon nyt hakemassa antaa todella paljon erilaisia mahdollisuuksia eri aloille, verrattuna siihen perinteiseen HTK/HTM-tutkintoon,  kun siihen voi yhdistellä omia mieltymyksiään.

Tässä on kuitenkin pähinkänkuoressa se mitä tämä oikeastaan on:


  • Itä-Suomen Yliopistossa annetaan juridiikan erikoisaloille pätevöittävää yhteiskuntatieteellisen alan lakiasiantuntijan koulutusta  
  • Itä-Suomen Yliopistossa opiskellaan oikeustieteitä, ei hallintotieteitä, niin kun muualla
  • HTK/HTM-tutkinto 
n 
Tutkinnoissa kolme peruselementtiä:
  • Pakolliset yleiset oikeusjärjestysopinnot (ensimmäinen vuosi) takaavat yleisjuriidisen osaamisen
  • Pääaine: Syvennytään yhteen oikeudenalaan huomattavasti oikeustieteellisten tiedekuntien opetustarjontaa laajemmin
  • Sivuaineet: Vapaasti valittavat, esim. kauppatieteet, yhteiskuntatieteet, oikeustieteet
  • Saa itse rakentaa tutkinnon mieleisekseen, eikä se ole ns. putkitutkinto

¨

¨


 Mihin sitten työllistyy valmistumisen jälkeen? Ammattinimikkeitä:
  • Ylitarkastaja
  • Lakimies
  • Suunnittelija
  • Kunnanjohtaja
  • Talousjohtaja
  • Henkilöstöpäällikkö
  • Tutkija 
  • Opettaja ym.. 

Opintojen jälkeinen työllistymistilanne on suunnilleen samaa luokkaa kuin esimerkiksi Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta valmistuneilla. Lisäksi HTK/HTM-tutkinnot ovat jatkuvasti tunnetumpia työmarkkinoilla: jokainen valmistunut ja työllistyvä opiskelija lisää tutkinnon arvostusta työmarkkinoilla ja työnantajien tietoisuutta tutkinnon eduista.

Sellaisissa tehtävissä, joissa on mainittu kelpoisuusehtona ”oikeustieteiden maisterin tutkinto tai muu vastaava ylempi korkeakoulututkinto” Itä-Suomen yliopistossa oikeustieteet pääaineena suoritettu hallintotieteiden maisterin tutkinto on käytännössä lähes ainoa ”muu vastaava ylempi korkeakoulututkinto”, jolla voi työllistyä OTK/OTM -tutkinnon suorittaneiden ohi.
Toivottavasti tämä nyt vastasi niihin kysymyksiin, joita mun mailiin oltiin laitettu.
Mukavaa perjantaita :) 

20 days to go.... Then I have reached my goal :)

Hyvää huomenta!

Eilinen ilta menikin kirjastossa ahertaessa. Tarkoituksenani oli mennä sinne hakemaan vain pari kirjaa, mutta kun siellä sattui olemaan niin rauhallista niin jäin sinne "hiljaiseen tilaan", tekemään esseitäni. Nehän kulkevat päivittäin mukanani tuolla miniläppärillä. Taisin olla siellä suunnilleen kolmisen tuntia ja mulla on on kolmaskin essee kohta valmiina. Luulen, että saan sen tänään valmiiksi. Miettikääpä oikeesti: Mulla on esseen aiheena Materiaalitaseen tarkastelu, ja se liittyy tuohon ympäristötaloustieteeseen. Voiko siis kuivempaa aihetta olla mistä pitää kirjoittaa, heh!

No, ainakin se tuli selväksi, että materiaalitasetta ei pysty havainnollistamaan millään muulla tavalla kuin piirtämällä kuvaajan ja mun pitää huomenna miettii, että millaisen käppyrän laitan siihen esimerkkiin. Onneks toi neljäs essee päästökaupat ovat paljon mielenkiintoisempi aihe. Siitä sentään löytyy runsaasti tietoa eri lähteistä ja siihen noi hakemani kirjaston kirjat liittyvätkin. Olen tosiaan asettanut sunnuntain mun henkilökohtaiseksi deadlineksi tämän ympäristötaloustieteiden esseiden valmistumisen. Silloin pitäisi kaikki 4 olla valmiina. Voin sitten pilkkua viilata ennen kuun loppua, kun tulee mieleen jotain lisäyksiä ja korjauksia aiheisiin liittyen.

Tää ympäristötaloustiede on kaikista kuivin ja tylsin kurssi, joita oon käynyt. Tässä käydään läpi kaikki ympäristöoikeuden ja luonnonsuojelun lait läpi ja joukkoon sekoitellaan vielä komission suuntaviivoja. Ah, niin mukavaa ja byrokraattista luettavaa, joka aiheena on siis todella tylsä. Sen takia haluan siitä äkkiä eroon, jotta pääsisin kilpailuoikeuden erityiskysymysten pariin!

Niin, tosiaan nää mun avoimen yliopiston opinnot tulivat maksamaan yhteensä 600 EUR, eikä se mun mielestä ole paha hinta siitä, että löysin alan josta tykkään ja joka motivoi opiskelemaan lisää. Samalla oma tiedonhalu on tässä kaiken aikaa kasvanut ja ennen kaikkea omana motivaattorina on toiminut se, että heti kun on se 50op kasassa, niin ovet yliopistoon aukeavat. Eli jos 600 eurolla saan yliopistopaikan, niin ei oo paha investointi omaa tulevaisuutta ajatellen ;) Ajatelkaa niitä, jotka menee niille joillekin "takuu"-kursseille ja maksavat niistä useita tuhansia euroja ja silti jäävät ilman opiskelupaikkaa ensi syksynä...

Ai niin, en oo tosiaankaan reputtanut vielä yhtään kurssia tähän mennessä ja mun mielestä se on aika ihmeellistä. Olin marraskuussa varautunut henkisesti siihen, että tästä tiestä tulisi pitkä ja kivinen ja ehkä epäonnistuisin tässä tavoitteessani. Mutta näin 4kk opiskelun jälkeen olen todella positiivisesti yllättynyt siihen mihin olen kyennyt ja olen ylittänyt itseni. Ikinä en olisi uskonut saavani 5,4 ja 3-arvosanoja. Pidin sitä itselleni aivan mahdottomana. Olin varautunut siihen, että mulle ropisee vaan hylsyjä ja ykkösiä sekä maksimissaan kakkosia mun koulutuspohjalla (lukio). Tosin, mun tavoitteena silloin marraskuussa opintojen alkuvaiheessa olikin nimenomaan saada kaikki kurssit läpi ja siihen olisi riittänyt se ykkösen arvosana ja sit suoraan väylän kautta sisään, kun ei ole kiintiöitä tälle vuodelle.

Mites sitten kävikään, ylitin itseni jokaisessa tekemässäni kurssissa (esseet, verkkotentit) ja nälkä kasvoi syödessä, kun opinnot eivät tuntuneetkaan niin vaikeilta ennakkoon, kuin olin kuvitellut. Vielä pitää reilu pari viikkoa painaa täysillä ja sitten voin hegähtää hetken ja nauttia siitä mitä tuli talven aikana tehdyksi.

Kun muut tuskailevat kauniina ja aurinkoisena kevät-ja kesäpäivänä kirjastossa lukemassa pääsykokeisiin, niin voin itse vaan myhäillä hieman vahingoniloisena siitä, että mulla on varma opiskelupaikka olemassa. Mielummin näin päin, kuin niin, että joutuisin itse lukemaan pääsykokeisiin, heh! Kerran pääsykokeisiin lukeneena ja siinä epäonnistuttuani ei tee mieli kokeilla samaa enää...

En tosiaankaan ole mikään  itserakas henkilö, mutta tää bloginkirjoittaminen auttaa mua aina hurjasti eteenpäin, kun voin purkaa tänne omia mietteitä ja katsella sitten jälkeenpäin, että mitä kaikkea sitä on omassa mielessä liikkunut. Oon koko opintojeni aikana pitänyt positiivista mielialaa yllä ja ihan senkin takia, että kun on hyvä mieli, niin tulee tehtyä ja paneuduttua asioihin perusteellisesti. Osin siksi, että ne kiinnostavat ja osin siksi, että tiedonhalu on itsellä kasvanut opintojen edetessä. Lisäksi jätin kokonaan narikkaan sen ajattelumallin, että "en pysty, en ehdi, en halua, en voi, on parempaa tekemistä" En olisi koskaan uskonut sanovani, mutta opiskelu on kivaa, vaikka se niin kliseeltä tuntuu. Vapaa-aikaakin mulla on ollut ihan riittävästi eikä mun sosiaalinen elämä ole opiskeluista kärsinyt. Tosin edellisenä viikonloppuna ennen esseiden palautusta en lähde kavereiden kanssa ulos, vaan käytän sen ajan esseiden viimeistelyyn ja ulkoasun tarkistamiseen, jotta kaikki mun tuotokset olisivat sitä "priima"-tavaraa ;)

Saan aina kauheeta mielihyvää ja kiksejä siitä, että weboodiin on aina rapsahtanut kurssisuoritukset ja arvosanat. Nytkin, kun odotan sitä yritys-ja rahoitusjuridiikan arvosanaa (jota kävin korottamassa), niin käyn joka päivä pari kertaa katsomassa, että onko se jo ilmestynyt sinne, heh! Pettymys on aina suuri, kun ei se olekaan sinne ilmestynyt. Haluaisin jo tietää arvosanani, että mikä siitä tuli. Oon vähän liian malttamaton niiden suhteen, kun haluaisin aina kaiken tietää heti ;)

Mukavaa opiskelu/työpäivää kaikille! :)