tiistai 8. helmikuuta 2011

Johdatus rikostaloustieteeseen verkkotentti ohi! (5 op)

Tervehdys!

On tää muuten oikeasti kätevää, kun tuo verkkotentti on avoinna 24h, niin voi mihin aikaan vuorokaudesta tahansa tehdä tuon tentin pois alta, eli ei oo mihinkään paikkaan sidottu.

Tosiaan tuo verkkotenttihän oli Johdatus rikostaloustieteeseen ja aiheena se oli erittäin mielenkiintoinen. Kysymyksinä oli tentissä neljä ja niihin piti vastata esseillä. Laitan ne kysymykset tähän alas näkyville, niin näätte hieman, että minkä tyyliseen verkkotenttiin osallistuin eilen.


Minkä vuoksi rikosoikeutta ylipäänsä tarvitaan? Miksi esimerkiksi vahingonkorvausoikeus ei ole riittävää?

Mitä ongelmia liittyy rikollisuuden tutkimiseen empiirisesti?

Minkälaisia vaikutuksia omaisuusrikoksilla on eri markkinoiden toimintaan? Miten varastettujen markkinoiden toimintaan voidaan puuttua? Miten puuttumista voidaan perustella taloustieteen käyttäytymismallien avulla?
 
Analysoi huumausainemarkkinoita ja huumeiden kriminalisointia/laillistamista taloustieteellisesti.

Huomaatte varmaan jo pelkistä kysymyksistä, että painotus on aina oikeustaloustieteellisellä tai taloustieteellisellä näkökulmalla ja niillähän on suuri ero ;) Eli ihan mielenkiintoisia essee-kysymyksiä oli laitettu, mutta tuossa piti olla tarkkana, ettei sorru mihinkään ylimalkaiseen kirjoitteluun, koska jokainen vastaus oltiin määritelty 10 pisteen arvoiseksi ja ohjeeksi oltiin annettu, että jokaiseen piti piirtää kuvaaja.

Eli tää oikeustaloustiede on aineena todella monipuolinen, vaikka tässä katellaan aika tarkasti erilaisia kuvaajia ja sitten piirrellään  esim. kysynnän ja tarjonnan käppyröitä ja laskeskellaan rajakustannuksia, niin tässä aineessa oikeasti yhdistyy kaksi mielekästä ainetta. Oikeustiede ja kauppatiede vai pitäisikö sanoa, että taloustiede... en nyt oo ihan 100% varma tuosta termistä, mutta ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan. 

Luin tuohon tenttiin ennakolta sellaiset 8h, mutta oisin voinut enemmänkin lukea. Tuossa tentissä oli helpottavaa se, että siinä kai käyttää kaikkia materiaaleja apuna, mutta se ei suinkaan tarkoittanut sitä, että sieltä kopioidaan vastaukset sellaisenaan tai muunneltuna. Ja toisaalta, mihinkään noista kysymyksistä ei suoraan ollut mitään vastausta kurssikirjoissa eikä powerpoint slideissa. Eli piti oikeasti osaa soveltaa sitä tietoa, mikä mittaa sen, että onko asia tullut sisäistettyä.

Itselleni hieman hankaluuksia tuotti tuo kysymys nro. 3 ja etenkin sen jatkokysymys käyttäytymismalleista. Niitäkin kun yhtä monta, kuin koulukuntiakin.... Joten sovelsin ja säädin siihen vähän omaa, joten tuosta kysymyksestä jos saisin edes 5/10, niin olisin tyytyväinen. Ei menisi tuo kysymys kokonaan harakoille, heh!

No proffa joka tarkistaa tämän tentin on oikeesti nopea siinä. Ihan ensimmäisessä tentissä joka tein oli sama proffa  tarkistamassa ja se tarkisti ne tentit viikossa, joten voin odottaa nyt sitä, että tulos tulee suunnilleen samassa ajassa, ettei tarvitse turhaan kärvistellä monta viikkoa sen perään ja miettiä, että mikähän arvosana sieltä mahtaa tulla.  Jos tää tentti menee ihan reisille, niin seuraava mahdollisuus on tehdä se 11.4, mutta siinä on riskinä se, että ehtiikö se tulos tulla sitten ennen kuin väylän haku päättyy. Onneksi sentään vanha tulos pysyy voimassa siihen saakka, mutta olisi inhottavaa, jos sattuisin tämän tentin reputtamaan, niin ei olisikaan mitään tulosta alla ja koko projekti kaatuisi siihen, heh!

Tämän kuun lopussa pitäisi palauttaa:  

Immateriaalioikeuksien taloustieteen perusteet (5op) 4 essettä,

Mutta auta armias mikä ruuhka odottaa palauttamisien suhteen maaliskuun lopussa!! :)

Tässähän kohta muuten viedään viimeisiä kursseja ja oon tähän saakka pysynyt ihan aikataulussa. Kyllä se vaan niin on, että jos suunnittelee ajankäytön hyvin, niin se on jo puoliksi tehty.