keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Avoimen Yliopiston opiskelun edut ja haitat

Tänään olen tutustunut Oikeustaloustieteen aineopintojen sisältöön ja materiaaleihin. Huomasin yllätyksekseni, että ne käsittelevät samoja asioita, kuin nämä perusopinnot. Aineopintojen erona on mielestäni siinä, että ne ulottuvat nyt syvemmälle kuin perusopinnot, jotka olivat tosiaan vain pintaraapaisu tähän aihealueeseen.

Osa aiheesta tuntuu vähän vanhan kertaukselta, joita ollaan jo käsitelty perusopinnoissa. Huomasin muuten tuossa, että yhden kurssin koko vaadittava kirjallisuus on englanninkielellä. Se ei tuota vaikeuksia, mutta pitää olla tarkkana sen suhteen, että osaa kääntä olennaiset termit oikein, ettei tapahdu sitten tentissä kauheita kömmähdyksiä. Tosin olen kuullut, että joku oli tentissä kirjoitellut vastausarkille englanninkielisen termin, kun ei ollut muistanut sitä suomeksi ja oli silti saanut täydet pisteet siitä tehtävästä, heh!

Olipa aika yllätys kerrassaan, mun sähköpostiin coase82@gmail.comiin  oli tullut haastattelupyyntö lehteen, en vain tiedä, että onko kyseessä joku mauton pila vai tosi juttu?!

Kai näillä vaihtoehtoisilla tavoilla päästä yliopistoon on oma tilauksensa olemassa. Sinänsä on todella harmittavaa, kun kaikki keväällä valmistuvat ylioppilaat aloittavat lukemaan pääsykokeisiin ja valtaosa jää sitten ilman opiskelupaikkaa ja puhumattakaan niistä, jotka ovat useammin kuin kerran pyrkineet eivät pääse sisään. Sen takia kannattaakin ajatella sitä avoimen yliopiston väylää ja katsella sieltä itselleen mieluisinta alaa.

Itse tosiaan päädyin avoimen yliopiston opiskelijaksi sen perusteella, kun työelämässä kaikki ystävät ja kolleegat painelivat minusta ohitse koulutuksen perusteella, vaikka ns. taidot ja suoritutumiset itse työtehtävissä ovat samaa luokkaa. Ja onhan tässä etuna myös se, että kun pääsen tutkinto-opiskelijaksi, niin työnantaja antaa korotuksen palkkaan. Ei mikään huono etu sekään peruskorotuksien lisäksi ;)

Voisin itse listata tähän avoimessa yliopistossa opiskelun edut ja haitat. Ne tosiaan koskevat ainoastaan verkossa suoritettavia opintoja 60op ja perustuvat omiin kokemuksiini.

Edut:

- Paikasta riippumaton
- Aikataulusta riippumaton (voi opiskella vaikka keskellä yötä)
- Voi opiskella silloin, kun itse haluaa
- Voi edetä omaan tahtiin
- Useita verkkotentti- ja tehtävänpalautuspäiviä
- Itsenäinen työskentely
- Verkkoluennot
- Valmiit oppimateriaalit verkossa


Haitat:

- Itsenäinen työskentely
- Reaaliaikaista apua ei ole saatavilla
- Epävarmuus siitä, onko tehtävät oikein ymmäretty
- Missään ei ole mallivastauksia saatavilla tehdyistä tenteistä (ei tiedä, että mitä vastaukseen vaaditaan)
- Yleismalkaiset ohjeet
- Ei ole nimetty kurssille omaa Tutoria, joka olisi aktiivinen
- Tehtävät ovat ilmeisesti joka vuosi samat
- Opiskelija on aina yksin tehtäviensä kanssa
- Ei kontaktia muihin kurssilaisiin
- Itsekuria vaaditaan, jotta tehtävät tulee tehtyä ajallaan


Tällä haluaisin vain sanoa sitä, että esimerkiksi yhden välivuoden aikana on mahdollista järjestää itselleen varma opiskelupaikka ilman pääsykokeita, jos vain itse on valmis tekemään töitä sen eteen. Esimerkiksi minä, joka tulen ensi syksynä aloittamaan tutkinto-opiskelijana pääsen suoraan tokalle vuosikurssille, kun olen suorittanut siihen mennessä 60 opintopistettä ja  ne ketkä tulevat pääsykokeiden kautta menevät ekalle, heheh! ;)

Paljon kritisoidaan sitä, että avoimessa yliopistossa kurssien suorittaminen on maksullista. Samaa voisi ajatella näin, että minne parempaan tarkoitukseen mun sijoittamat 600 EUR  menisivät? Kenties vaihtoehtoisesti jollekin ahneelle valmennuskurssin järjestäjälle, jonka kurssilta, ei yksikään hyvässä lykyssä välttämättä pääse sisään tiedekuntaan. Tuolla 600 EUR:lla saan opintopisteet ja opiskelupaikan, not bad? ;)

Usein kuulen myös sitä, että täysipäiväisesti töissäkäyvän on hankala opiskella samaan aikaan, kun on harrastuksia ja kenties myös lapsia. Siksi kehottaisinkin harkitsemaan verkko-opintoja, ne kun eivät ole millään lailla sidoksissa aikaan eikä paikkaan.

Mutta nyt sukellan kohti tekemättömien oikeustapauskeissieni maailmaan ;)

Lopuksi haluan kiittää teitä kaikkia, jotka ovat kommentoineet blogia, joko sähköpostilla tai jättämällä kommentin blogiin. On mukava ollut lukea teidän kannustuksia ja olen otettu, että muutama on myös päättänyt seurata omaa esimerkkiäni :)