sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Ajan kanssa kilpailua

No niin, nyt on sitten aikaa alkaa kirjoitella tätä blogia vähän paremmalla menestyksellä, kun on tuo työruuhka saatu pikkasen purettua ja nyt on enemmän sitä omaa vapaa-aikaa.

Mulle tuli tosiaan kotiin 3.6 myös hyväksymiskirje Itä-Suomen yliopistoon, eli näin ensin tuloksen netistä, ennen kuin tuo kirje tuli kotiin. Tuo yliopistohaku.fi on siitä kätevä sivusto, että ne tulokset näkee sieltä päivää tai paria aikaisemmin, ennen kirjeen saapumista kotiin.

Tässä on sitten hieman faktatietoa:

Itä-Suomen yliopistoon ja nimenomaan oikeustiedettä lukemaan hakivat tänä keväänä avoimen väylän kautta 64 opiskelijaa ja 61 valittiin sisään. Eli kun oli suorittanut 50op, niin hyväksyttiin tutkinto-opiskelijaksi. Nuo 3 opiskelijaa eivät päässeet sisään, koska he eivät olleet päässeet läpi viimeisestä tentistä. Tänä vuonna tuli vähemmän opiskelijoita oikeustiedettä lukemaan, kuin viime vuonna. Viime vuonna heitä tuli yli 100.

Kaiken kaikkiaan erillisvalintojen kautta (myös avoimen väylä mukaan luettuna) hakijoita oli 1807 ja ja heistä 709 sai opiskelupaikan eli hieman alle puolet.

Tuon hyväksymiskirjeen mukana tuli tuo syyskuun "johdatus akateemisiin opintoihin"-aikataulu ( oli jo ennakkoon netissä) ja onneksi sinne oltiin merkitty, että avoimen kautta tulleet pääsevät omaan tutor-ryhmään, niin ei tarvitse olla samassa niiden "noviisien" kanssa ;)  En kyllä ymmärrä, että mitä ihmeen ryhmätöitä noissa tutor-ryhmissä tehdään niiden kolmen tutustumispäivän aikana?! Ei oikeasti jaksaisi jotain tutustumisleikkejä tai muita vastaavia höröhörö-juttuja, varsinkaan kun niistä ei ole itselleen mitään hyötyä, kun en ole juurikaan koskaan siellä paikalla.

Ja toisekseen, kun katsoin noita "tutoreita", niin ne ovat pääasiassa juuri lopettaneet ekan vuoden opiskelun, eli ovat samassa lähtötilanteessa kuin minä tai mä olen oikeastaan heitä siinä vaiheessa jo edellä sillä 81 opintopisteellä, niin miten ne muka voivat "auttaa" opiskeluun liittyvissä asioissa?! Ja mua ei kuitenkaan kauheasti kiinnostaisi jutella  20v nassikan kanssa, joka on tutori, kun sillä ei ole mitään elämänkokemusta eikä hahmotusta työssäkäyvän elämästä ja siitä elämäntilanteesta, jossa aikuinen työssäkäyvä ihminen elää. Silloin ne prioriteetit ovat kuitenkin hieman toisaalla, kuin täyttä opiskelijaelämää viettävällä 20 vuotiaalla opiskelijalla jonka mielessä on pelkkä railakas opiskelijabiletys.

Sinänsä toivoisin, ettei kukaan noista tutoreista osuisi avoimen väylän kautta tulijoille vaan siellä toimisi tutorina joku aikuisopiskelija..  mutta se jää nähtäväksi.

Sitten siirrytään näihin avoimen kautta tänä kesänä minun suoritettaviin opintoihin. Mä tosiaan olen lainannut kaikki kurssikirjat heti vapun jälkeen noihin rikos- ja prosessioikeuden perusopintoihin, niin eiköhän joku pölöpää ole mennyt ne varaamaan heti mun jälkeen, eli joudun palauttamaan nyt melkein puolet noista kurssikirjoista. Se ärsyttää mua niin paljon, että suunnittelin, että pidän ne sakon uhallakin niin kauan kuin tarvitsen niitä.

Mä en ole vielä saanut tehtyä kaikkia tämän kuun lopussa palautettavia oppimistehtäviä, koska oon keskittynyt aika pitkälti Insolvessioikeuden tenttiin. Ja se kyllä vähän ahdistaa mua. En ymmärrä, että miksi siitä oikein stressaan, ehkä sen takia, kun se on se ensimmäinen oikea kirjatentti.. :) Oon nyt asettanut siihen tavoitteeksi, että saisin siitä kolmosen, niin olisin siihen tosi tyytyväinen. Näkisin silloin vähän sitä, että minkälaisia yleensäkin nuo kirjatentit ovat, kun ei niistä ole mitään kokemuksia.

Olen nyt ihan googlettamalla löytänyt jonkin verran insolvenssioikeden vanhoja tenttikysymyksiä, niin eivät ne nyt niin ylitsepääsemättömän vaikeilta vaikuttaneet, kuin aluksi olen kuvitellut. Aika monessa niissä toistuu ne keskeisimmät kysymykset, joten toivottavasti osaisin ne myös.

Lisäksi hieman päänvaivaa tuottavat tuo muuttunut tutkintorakenne. Mä nimittäin aijon vaihtaa pääainetta jo heti syksyllä oikeustaloustieteestä rikos-ja prosessioikeuden ja rikollisuuden tutkimukseen. Kun tuo oikeustaloustiede ei sit kuitenkaan ole sitä, mistä haluaisin tehdä kandin työn eikä se nyt alanakaan ole niin kauhean kiehtova, kun mua ei se matemaattinen painotus oikein miellytä ;) Positiivista on se, että kun vaihdan pääainetta, niin nuo oikeustaloustieteen opinnot käänytvät sellaisenaan noihin sivuaineopintoihin sekä vapaavalintaisiin opintoihin, eikä mikään mene hukkaan. Tiedänpähän sitten vain kahdesta alasta vähän enemmän, kun ne tulee luettua laajempana ;)

Siinä hyväksymiskirjeessä oli maininta, että joudun tekemään viimeistään marraskuun loppuun mennessä henkilökohtaisen opintosuunnitelman ja palauttamaan sen. Mitäköhän ne aikovat sanoa mun opiskelutahdista ;) Pitäisikö sinne vaan laittaa jotain hölynpölyä ja olla ihan hissukseen siitä, mitkä ovat mun oikeat tavoitteet, etteivät ne ala sanomaan, että vauhtia pitäisi hidastaa ja mun suunnitelma on mahdoton toteuttaa, heh!

Niin ja mua vähän ahdistaa se, että joudun käydä käräjäoikeudessa istumassa pari päivää yhtä kurssia varten. Pitää näköjään omasta lomasta uhrata kaksi päivää siihen ja se vähän ärsyttää. Niitä istuntoja, kun ei koskaan ole klo: 16.15 jälkeen ;)

Mulla on edelleen vahvana aikomuksena mennä suorittamaan 22.8 yksi kirjatentti, mutta en tiedä vielä mikä se olisi. Pitää katsoa weboodista niitä yleisiä oikeusjärjestysopintoja ja valita joku "helppo" kurssi  ja mielellään sellainen joka olisi joku 8op, niin saisin kasaan ennen opintojen aloitusta sen 81op + 8op= 89op :) Sitten olisi jo puolet tutkinnosta suoritettuna.


Ei kai mulla nyt tämän enempää tällä hetkellä pyöri mielessä näitä asioita, kun on tullut kuitenkin aika tarkkaan selvitettyä valmiiksi näitä opiskelujuttuja.

Palaillaan taas, kun aikaa riitää ensi viikolla :)