lauantai 15. tammikuuta 2011

Tutkinnon suorittamisaikataulua hahmottelemassa...


Mä laitoin tähän nyt näkyville tämän HTK-tutkintorakenteen ja kerron vähän, että miten oon ajatellut selvitä tästä, heh!

Mullahan on kohta kasassa perus-ja aineopinnot eli 60op kevääseen mennessä. Tuossa kuvassa on jotenkin hämäävästi laitettu, että niitä olisi vain 50op, mutta mulla on kyllä ihan 60op tulossa. Koska, perusopinnot olivat 30op ja aineopinnot 30op (+10op  erikseen on kandintyö, jota en siis voi tehdä) Ai mut joo, katsos  vaan, noihin aineopintoihin on tosiaan upotettu  2 valinnaista opintokurssa kurssia eli yht 10op , kun katsoin moodlesta, että mikäs juttu tuo oikein oli. Sen takia aine-ja perusopinnoista saa yhteensä sen 60op, koska sinne oltiin laitettu 2 valinnaista kurssia kompensoimaan avoimen yliopistojen opiskelijoille sitä, että he eivät saa tehdä kandin työtä, ennen kuin ovat tutkinto-opiskelijoita. Näin ollen aineopintojen yhteydessä tulee automaattisesti 10op vallinnaisia opintoja avoimen opiskelijoille.

Kesällä 2011 ajattelin verkko-opintojen kautta tehdä tuon "Oikeudellisen aineen perusopinnot 25 op", eli se olisi juuri se Rikos-ja prosessioikeuden perusopinnot (25op). Eli silloin olisi kasassa 85 opintopistettä. Sitten tuossa Rikos-ja Prosessioikeuden perusopinnoissa sanottiin, että se korvaa tuon yksittäisen 5op pakollisen rikos-ja prosessioikeuden kurssin eli sen saa hyväksiluettua. Eli sitten olisi jo kasassa 90op kesän loppuun mennessä, ennen kuin koulu alkaa syksyllä.


Viestintä- ja aloitusopintoja tutkaillessani huomasin, että nuo Viestintä- ja aloitusopinnot ovat ihan pilipali kursseja. Ajattelin syksyllä suorittaa heti pois nuo Viestintä-ja aloitusopinnot (20op), kun katsoin viime vuoden opinto-oppaasta, että mitä kursseja ne oli, niin niissä eli tarvitse töitä tehdä ollenkaan. Siellä kierretään kampusta ristiin rastiin ja tehdään ryhmässä sekä tietokannoissa tiedonhakutehtäviä ja oriennoidutaan "akateemiseen" opiskeluun. Eli aika helpolta vaikuttaa. Ei siis toisin sanoen tarvitse uhrata mitään lukuaikaa siihen.

Sitten alan heti kirjatenttimään noita "Yleiset oikeusjärjestysopinnot" (50op) kokonaisuutta, niitä tenttejä on siis 9 tulossa (oikeesti 10, mutta tuon rikos-ja prosessioikeuden 5op saa hyväksiluettua) ja kaikki on mahdollista tehdä syksyllä. Kattelin juuri weboodista, että miten ne ovat aina ennen siellä olleet tentittävissä. Eli tentit ovat suunnilleen 2 viikon välein. Kyllä parissa viikossa ehtii aina handlaamaan yhden aihekokonaisuuden..

Ensi jouluun mennessä pitäisi olla opintopisteitä koossa 160 opintopistettä, eli jää vain uupumaan 20 opintopistettä keväälle. Eli 10 opintopistettä tulee kandista ja siitä seminaarista, ja ööööö.... mistäs se loput 10 opintopistettä tulee.. valinnaisista opinnoista eli kielistä... ja erityisesti ruotsista?? ;) On tuonne keväälle jätetty nyt vähän lipsumavaraa, että voi sitten jonkun kurssin käydä tenttimässä silloin, jos syksyllä näyttää, että ei ehdi kaikkia 9 kirjatenttiä tekemään.

Ei tuo näin suunnittelemalla näytä niin mahdottomalta, mutta 9 kirjatenttii syksyllä on kyllä aikamoinen suma. Jos ajattelee sen vain niin, että joka kuukausi on vain 2 tenttiä, niin ei kuulosta sitten ollenkaan niin pahalta :)

Katsotaan tosiaan syksyllä, että missä vaiheessa olen etenemässä :)

Ensimmäinen tavoite on nyt kuitenkin saada ensin nämä väyläopinnot suoritettua, mutta on hyvä kuitenkin tehdä jonkin näköistä  suunnitelmaa siitä, että mitä on tulossa...

Hieman pohdintaa opintoihin liittyen...

Olen ahkerasti nyt kirjoitellut noita kolmea oikeustapauskeissiä, jotka ovat muuten aika kinkkisiä ja työläitä. Niin huomasin ihmetyksekseni, että oikeustaloustieteen aineopinnoissakin ovat melkein samat esseen aiheet, kuin perusopinnoissakin. Aika ihmeellistä. Ei niinku mitään eroa. Mä tässä mietin, että onkohan joku tehnyt niin, että on palauttanut esim. patenttioikeudesta esseen eri proffalle ja sit hieman muokannut sitä ja laittanut sen toiselle proffalle? Ei sillä, että olisiko se kannattavaa ja oppimisen kannalta fiksua, mutta ainakin voisi helpommalla päästä jossain määrin. Ja jos kerran aihe on sama....niin??  En kuitenkaan uskalla ottaa mitään riskiä, koska voin pilata omat mahdollisuudet päästä  keväällä sisään väylän kautta ja tässä on enää 118 päivää aikaa siihen, kun tuo haku päättyy.

Sitten oon tässä miettinyt sitä, että tuo yliopisto ilmoittaa kesäkuun 10 päivä siitä, että onko erillisvalintojen kautta päässyt sisään (ja siis minähän menen suoraan, kun on vähintään ne 50op), niin milloin se käytännössä se kirjoille tulo yliopistoon tapahtuu? Vasta syksyllä?

Ajattelin sitä, että kesällä voisin suorittaa lisää opintoja avoimen puolella, niin eikös silloin tutkinto-opiskelijat saa jonkin näköistä alennusta kurssien hinnoista? Tai luultavasti joudun itse maksamaan vielä kesälläkin normaalihinnat. Ei ole oikein vielä ihan selvää, että miten tuo kuvio oikein menee.

Ja sitten mua myös kiinnostaisi tietää, että kuinka moni vielä jatkanut avoimen puolella kurssien tekoa, vaikka on päässyt yliopistolle sisään? Tässä on siis taka-ajatuksena se, että valmistuu nopeammin, kun tekee enemmän kursseja lyhyemmässä ajassa. Kun päiväopiskelijoille, ei välttämättä ole tarjolla samoja, mitä menee avoimessa ja päinvastoin...

Mä kun olen nyt sattunesta syystä kauhean motivointunut opiskelemaan, koska mun mielstä opiskelu on mukavaa. Ehkä ensimmäistä kertaa voin oikeasti sanoa, että oikeasti tykkään tästä. Lisää motivaatiota ovat antaneet hyvät arvosanat ja se, että oikeasti pärjään hyvin, enkä ole reputtanut vielä millään kurssilla.

Samalla, kun tätä ns. luppoaikaa tammikuussa löytyy opintojen suhteen, niin oon alkanut miettimään jo ensi syksyä ja silloin alkavia opintoja. Oon muutaman viikon mielessä pyöritellyt sitä, että haluan valmistua mahdollisimman nopeasti ja enkä venyttää opintoja älyttömän pitkiksi. Avoimen puolella opiskelu ja nimenomaan verkko-opintoina suoritettavat kurssit tulevat näyttelemään suurta roolia ensi kesänä ja syksynä, koska niitä voi tehdä koko ajan "normaalin" opiskelun rinnalla.

Eli ehkä kaukaisena haaveena siintää se, että jos sitä kandintyötä pystyisi jo aloittamaan heti v.2012 alusta ja valmistua sitten myöhmmin samana keväänä eli vuoden etuajassa. Se vaan tarkoittaisi sitä, että mulla pitäisi olla kasassa ennen tätä syksyä se 90 opintopistettä ja se kyllä onnistuu, jos käytän kesän opiskeluun, eli teen silloin verkko-opintoina esimerkiksi  rikos-ja prosessioikeuden. Niissähän on viimeinen tehtävien palautuspäivä vasta 30.07 ja seuraavat palautuspäivät ovat taas syksyllä 30.09 jne.

Jätetätään tämä nyt hautumaan ja katsotaan kesällä, että paljonko on kertymässä plakkariin pojoja, ennen opintojen alkua ;)