maanantai 14. helmikuuta 2011

Back in business..

Heipä hei,

Niin taas se viikonloppu vierähti nopeasti ja mielelläni olisin jäänyt Ruotsiin pidemmäksi aikaa, mutta työvelvollisuudet kutsuivat takaisin, joten ei auttanut muu kuin lähteä paluumatkalle. Saavuin Suomeen tänä aamuna klo: 6.30, joten hyvin ehdin käydä kotona vaihtamassa vaatteet ja lähteä ysiin töihin.

Varsinaista opiskelua ei tullut juurikaan harrastettua, mutta sitäkin enemmän tuli prepattua tuota ruotsinkieltä. Me puhutaan aina vähän sekaisin ruotsia ja englantia, tai lähinnä minä puhun, jos en muista ruotsiksi jotakin sanaa. Oon pyytänyt häntä puhumaan mulle pelkästään ruotsia ihan oman etuni takia, että siitä olisi omalle ruotsinkielen taidolle jotain hyötyä. Ei mulla varsinaisesti ruotsin ymmärtämisessä ole mitään ongelmaa, mutta puhumisen kanssa saattaa tulla silloin tällöin mietittyä, että "sanoinkohan nyt oikein", "ymmärtääköhän hän mitä tarkoitan". Pitäisi oikeasti vaan antaa mennä, eikä välittää niinkään siitä kieliopista, koska kuitenkin he ymmärtävät mitä tarkoitat ja korjaavat sitä sanomista tarpeen tullen.

Tänään illalla on oikeasti pakko käydä tuon immateriaalioikeuden esseiden kimppuun. Neljä essettä pitäisi kirjoittaa aiheesta, mutta se aloittaminen on aina kaikista vaikeinta. Vai pitäisikö sanoa, että se on sitä tyhjän paperin dilemaa? Kaiken kukkuraksi olin lainanut kirjastosta pari immateriaalioikeuden kirjaa ja nyt ne molemmat ovat varattuja, joten en todellakaan aijo palauttaa niitä takaisin, ennen kuin nää esseet ovat valmiina. Niissä kirjoissahan on tuo eräpäivä 18.02, eli otan nyt suosiolla sakkoja ja teen hallaa niille, jotka ovat sattuneet varmaan mun tarvitsemat kirjat, hähäh!

Niin ja viikonloppu tuotti hyvää saldoa esseiden suhteen, koska pystyin tekemään vähän "tausta"- tutkimusta näihin esseihin, kun tää Herra B toimii lakimiehenä. Niin sain vähän faktatietoa, mutta sitäkin pitää tarkistaa, koska Ruotsissa lait menee vähän erilailla kuin täällä Suomessa, vaikka pääpiirteittään olevatkin aika lähellä toisiaan. Ainakin esseiden loppuun pystyisi hyvin esittämään vertailevan näkökulman asiasta. Pitää kuitenkin vähän jättää hautumaan muistiinpanojen suhteen ja kypsytellä rauhassa.

Mun mielestä immateriaalioikeus on kiinnostavaa koska se jaetaan pääalueseen, eli tekiijänoikeuteen ja teollisoikeuteen. Tekijänoikeuksista kaikille tulee varmaan heti ensimmäisenä mieleen muusikot ja kirjailijat sekä jälkimmäisestä ryhmästä ensimmäisenä varmasti heti  mieleen patenttioikeus, hyödyllisyysmallioikeus ja mallioikeus.

Pitäisi varmaa poiketa tänäänkin töiden jälkeen kirjastossa ettimässä englanninkielistä matskua, kun mielestä niissä on paremmin esitetty nämä asiat tai lähinnä tarkemmin. Esim. mulla on kaksi suomenkielistäa immateriaalioikeuden kirjaa, jossa on sivuja joku 400 ja mutta itse esseen aiheesta, josta kirjoitan, niin on vain yksi sivu. Joten tässä näkee aika hyvin, miten suppeita nämä kirjat ovat ja ilmankos aina toitotetaan, että käyttäkää vieraskielistä kirjallisuutta.

Niin ja onneks muuten on myös keksitty Google Books, jossa on vieraskielistä kirjallisuutta tarjolla. Sieltä voi googlettaa englanniksi mitä tahansa kirjallisuutta, niin saa koko kirjan näkyviin. Joskus Google Booksista on näkyvissä vain jostain kirjasta joku katkelma, mutta ite hylkään suoraan ne, koska niistä ei saa silloin sitä tekijän nimeä, painopaikkaa, painovuotta selville. Ne kun pitää noihin esseisiin kuitenkin merkitä lähdeluetteloon ja ilman niitä se on yhtä tyhjän kanssa.

Mukavaa päivänjatkoa :)