perjantai 11. helmikuuta 2011

Mitä Oikeustaloustiede oikeastaan on?

Ajattelin vastata nyt tässä muutamaan kysymykseen, joita oltiin lähetetty suoraan mailiini ja yksi niistä koski, että mitä tämä Oikeustaloustiede oikeastaan on ja mitä hyötyä siitä on. Joten tässä on sitten suora lainaus Itä-Suomen Yliopiston sivuilta, joten toivottavasti se nyt sitten antaa erittäin hyvän kuvan siitä, mitä tämä oppiaine pitää sisällään:

"Oikeustaloustiede rakentuu yhtäältä taloustieteellisen perusosaamisen varaan ja toisaalta vahvalle oikeustieteelliselle osaamiselle. Alan kysymyksenasetteluja ja lähestymistapoja on useampia, joista keskeisimpiä on luonnehdittu seuraavassa:

Ensinnäkin taloustiede saattaa tarjota tärkeän työkalupakin lain tulkinnassa. Nämä ongelmathan ovat keskeisiä niissä tehtävissä, jotka ovat tuttuja lakimiehille. Erityisen korostunut asema taloustieteellisellä argumentaatiolla on kilpailuoikeudessa, koska tämä oikeudenala rakentuu taloustieteelliselle ajattelulle. Näin voidaan analysoida esimerkiksi sitä, millä edellytyksin sellaisenaan kielletty kartelli voidaan kuitenkin katsoa sallituksi; millä edellytyksin Microsoftin kaltaisen yrityksen toiminta voidaan katsoa kielletyksi määräävän markkina-aseman väärinkäytöksi; ja millä edellytyksin yrityskauppa voidaan kieltää tai hyväksyä vain ehdollisena. Lisäksi erityisesti yksityisoikeudessa, kuten sopimus- ja vahingonkorvausoikeudessa, monien muiden lain tulkintaongelmien ratkaisut voivat avautua oikeustaloustieteen avulla. Tämä lähestymistapa on hyödyllinen erityisesti lakimiehille ja henkilöille, jotka muutoin joutuvat tekemisiin juridisten asioiden kanssa.

Toiseksi oikeustaloustiedettä voidaan hyödyntää myös yritystoiminnan suunnittelussa. Tällöin lähestymistapa on siis samanlainen kuin se on ollut perinteisesti verosuunnittelussa, mutta analyysi kattaa kaikki oikeudenalat, jotka yritystoiminnan kannalta ovat relevantteja. Niinpä voidaan pohtia esimerkiksi esitä, mikä yritysmuoto aloittavalle yritykselle on kannattavin; kannattaako yrityksen suojata tekemänsä keksintö patentilla vai turvautua liikesalaisuuden tarjoamaan suojaan; sekä kuinka yksityiskohtaiseksi sopimus kannattaa laatia erilaisissa olosuhteissa. Tämä lähestymistapa on hyödyllinen kaikille yritystoiminnan parissa työskenteleville.

Kolmanneksi sääntelyteoria on erittäin tärkeä suuntaus oikeustaloustieteessä. Siinä missä edellinen suuntaus edusti yritystoiminnan suunnittelua, tässä on kysymys eräänlaisesta ”yhteiskuntasuunnittelusta”. Esimerkit valottakoot taas asiaa: Onko päästökauppa parempi ilmastonmuutoksen torjuntakeino kuin esimerkiksi vero-ohjaus tai energia-avustukset? Onko rikollisuutta kustannustehokkaampaa vähentää poliisivoimia lisäämällä kuin rangaistuksia kiristämällä? Onko tarkoituksenmukaisempaa soveltaa etukäteistä hallinnollista ohjausta tuoteturvallisuuden takaamiseksi vai tyytyä jälkikäteisesti siihen, että sattuneista vahingoista on maksettava vahingonkorvaus?"

Eli aiheena ja alana tämä on erittäin mielenkiintoista. Vaikka mulla ei matematiikka ole koskaan ollut vahvimipia alojani ja noissa erilaisten käppyröiden piirtämisessä ja omaksumsessa meni aikansa, niin nyt tällä hetkellä ei tuota vaikeuksia tuottaa itse erilaisia kuvaajia tilanteesta riippuen.

Rikostalouden tentistä tuli arvosanaksi 5 :)

Arvatkaapa mitä!

Rikostaloustieteen verkkotentin tulokset olivat tulleet jo tänään, vaikka tentti oli maanantaina. Mä sain täydet pojot,, eli arvosanaksi tuli 5!!!! Eli tämä on mun parasarvosana näistä kursseista joita olen suorittanut. Olen oikeasti todella yllättynyt ja positiivisesti. En voi vieläkään uskoa sitä, että sain täydet, vaikka kuvittelin, että mulla meni tuon tentin kolmoskysymyksen esseen kohalla ihan reisille, kun en tiennyt niitä käyttäytymismalleja kunnolla, että mitä se proffa niillä hakee, niiin sävelsin siihen sitten vähän "omaa", mutta hyvin perustellusti.

Tässä on vähän todistusaineistoa weboodista:
Ja siis vetäisin tuosta tentistä 5 pelkästään reilulla 8h lukemisella, heh! No, täytyy oikeesti kiittää mun valokuvamuistii, kun sen varassa kuitenkin aika pitkälle pärjään, jos kysymykseen tulee se, että en oo kunnolla ja ajatuksen kanssa ehtinyt lukea tenttiin ja sisäistämään sitä asiaa. Näköjään kuitenkin olin jotain Rikostaloudesta oppinut.

Mä en voi oikeasti vieläkään käsittää sitä, että sain täydet pojot. Olen niin ällistynyt siitä. Olen nyt töissä kailotellut kaikille tuota arvosanaa ja kaikki vaan nauraa mulle, heh! Piti soittaa myös Ruotsiinkin ja kertoa, että itse asiassa se risteily teki hyvää, jos tuollaisia arvosanoja saa aina heti pienen tuulettumisen jälkeen ennen varsinaista tenttiä ;)

Tällä hetkellä leijailen varmaan jossain pilvissä, mutta illalla koittaaa paluu karuun arkeen, kun pitää koittaa vääntää noita Immateriaalioikeuden esseitä ja ne pitäisi saada valmiiksi tämän kuun loppuun mennessä, joten kiirettä alkaa tulla, kun mitään konkreettista ei ole vielä varsinaiseti paperille saatu aikaiseksi. Olen vasta materiaaleja kartoitellut ja mindmappia pyöritellyt, ennen varsinaista kirjoitusprosessia.

Mutta nyt oikein antoisaa ja mukavaa perjantaita teille kaikille! :)