tiistai 23. marraskuuta 2010

Verkko-tentin jälkitunnelmia

Mua nyt pikkaisen jännitää, että miten tuo eilinen oikeustaloustieen perusteet (5op) verkkotentti meni. Siinä oli 12 tehtävää ja aikaa oli sitä tehdä 4 tuntia ja nopealla laskutoimituksella jokaiseen tehtävään oli varattu aikaa noin 20min. Verkkotentin alkuosiossa oli koekysymyksiä, joista sai 2 pistettä, niitä taisi olla aika monta ja sitten oli muutama, josta sai 4p ja 5p ja sitten lopuksi oli laaja essee, josta sai 10 pistettä. Kokeen maksimipistemäärää en hoksannut tentin yhteydessä laskea, kun meinasi aika loppua kesken.

Tuosta verkkotentistä nyt näkee sitten sen oman tason, että miten on opiskelut lähteneet käyntiin. Haluaisin jo tietää tulokset, mutta niitä ei saa vielä muutamaan viikkoon. Tuosta esseestä, joka oli laitetttu siihen tenttiin käsitteli tuottamusvastuuta ja ankaraa vastuuta. Mulla kävi todella hyvä mäihä, kun olin aikaisemmin katsellut vanhoja koekysymyksiä ja olin sitten itsenäisesti vastannut juuri tuohon samaan kysymykseen, niin tiedän, että siitä pitäisi napsahtaa ainakin melkein täydet pisteet tai ellei jopa täydet pisteet.

Useathan kuvittelee, että verkkotentti on helpompi kuin ns. kirjatentti, kun saa pitää kaikkea materiaalia esillä. Niin mäkin kuvittelin, kunnes luin, että "kirjasta suoraan kopiointi johtaa automaattiseen hylkäykseen". Eli pitää osaa soveltaa lukemaansa tietoa noihin tenttikysymyksiin.

Mun täytyy toki myöntää, että kyllä mä tarkistin niitä määritelmiä ja samoin, kun kysyttiin esim. Kaldor-Hicksin sääntöä ja sitten kun sääntö piti näyttää vielä toteen annetuilla luvuilla, niin siinähän piti juuri soveltaa tietoa. Ei siinä vaiheessa olisi ollut aikaa miettiä, että miten kummassa tämä menee, ellei olisi ennakkoon lukenut ja tehnyt esimerkkilaskemia. Siellä tentissä oli myös kysymys, joka koski Areeda-Turner-sääntöä ja siitäkin piti laskutoimituksella näyttää toteen, että pitääkö paikkansa vai ei. Muita kysymyksiä mä en muista, mutta siellä oli noita laskutoimituksia useita ja ne piti aina perustella sitten oikeustaloustieteellisestä näkökulmasta. Ai niin, olihan siellä sopimuskorvauksista jokin tehtävä, mutta en enää muista, että mitä se piti sisällään.

Eiköhän tämä nyt riitä tältä erää :)

Opintopisteiden maksimaalinen hyöty kevääseen mennessä.

Tässä kun olen näitä esseitä iltamyöhään saakka aina raapustellut, niin tuli mieleen sellainen asia, että mitenköhän nopeasti pystyisi valmistumaan kandiksi? Meinaan vaan lähinnä sitä, että (sisältää jossittelua), jos olisin tajunnut aloittaa opiskelun avoimessa yliopistossa jo syyskuussa.

Eli oisin silloin saanut palautettua esseet jo syyskuun- ja lokakuun lopussa ja tehtyä nuo 2 verkkotenttiä myös silloin. Eli olisin tehnyt kahdessa kuukaudessa 31 op ja mulle olisi jäänyt ylimääräistä aikaa nyt nämä "marraskuu ja joulukuu", eli olisin sitten voinut taas tehdä toiset 30op aineopinnoista, (jotka multa nyt jää kevääseen), jolloin olisi jo joulukuussa ollut valmiina se 60op. Että sitä ihminen voi olla tyhmä! Mä häviän tässä nyt ihan selkeesti aikaa oman tyhmyyden takia, kun en tajunnut aloittaa opintoja syyskuussa! :(

Ja tällä samalla metodilla olisin voinut tehdä suoraan 60op ensi keväällä eli silloin, kun erillishaun aikaraja menee umpeen, niin mulla olisi ollut kasassa jo 120opintopistettä. Nythän saan sinne kasaan vain sen 61 opintopistettä. Ja eikös siihen kandiin tarvita se 180opintopistettä, jos oikein muistan? Kandin tutkielmaa olisi voinut aloittaa tekemään kesällä ja tenttiä myös samalla muutaman kurssin ja tenttiä loput kurssit 30op sitten syksyllä ja valmistua jouluksi. Eli tuo olisi ollut mahdollista.

Mä nyt tässä kuitenkin mietin seuraavaa koskien kevättä ja en vielä ilmoittautunut keväälle, kun pitää vähän räknäillä näitä opintopisteitä, että miten saisin niitä mahdollismman paljon kasaan.

Vahingonkorvaus- ja vakuutusoikeus (5 op) Verkkotentti 10.01 tai 18.02
Johdatus rikostaloustieteeseen (5 op) Verkkotentti 07.02
Immateriaalioikeuksien taloustieteen perusteet (5 op) Esseen palautukset 28.02
Julkiset hankinnat (4 op) Yliopistolla suoritettava tentti 25.03
Kilpailuoikeudellisia erityiskysymyksiä (5 op) Esseen palautukset 31.03
Ympäristöoikeuden taloustieteen perusteet (5 op) Esseen palautukset 31.03

Tuossakin nyt jää tammikuu ns. turhaa "aikaa", koska silloin ei ole kuin tuo yksi tentti vain. Toisaalta se tarkoittaa sitä, että voitan taas yhden kuukauden, kun teen heti tammikuussa helmikuun tehtävät pois alta ja helmikuussa teen maaliskuun tehtävät pois alta.

Eli maaliskuusta huhtikuun loppuun mulla olisi siis käytänössä 2 kokonaista kuukautta aikaa taas tenttiä jotain.

Se on vaan vähän huono juttu, että kun muita verkkokursseja ei oikein ole.Mitä pystyisi keväällä lisäksi suorittamaan. Siellä olisi toki tuo rikos-ja prosessioikeuden perusopinnot 25op, mutta siinä pitäis käydä 15h istumassa tuomioistuimessa, ennen kuin kirjataan tuo 25op kokonaisuudessaan suoritetuksi. Mistä mä repäisen aikaa tuohon tuomioistuimen seuraamiseen, ku oon päivät töissä!?!


Sitten mua kiinnostaa tietää se, että kun on etätentti mahdollisuus (kirjatentti), niin pitää  itse se paikka järjestää johonkin kansalaisopistoon tai toiseen yliopistoon, niin paljonkohan ne ottaa siitä sitä ns. valvontamaksua?! Kenelläkään kokemuksia? Ku on tuo yliopisto kuitenkin vähän liian kaukana täältä Etelä-Suomesta käsin.