perjantai 11. maaliskuuta 2011

Mihin HTM-tutkinnolla voi työllistyä?

Hei vaan,

Mulle oli tullut pari mielenkiintoista kysymystä siitä, että mitä tämä HTK-tutkinto Itä-Suomen Yliopistossa oikein on ja mihin sillä työllistyy, kun se eroaa muiden yliopistojen HTK/HTM-tutkinnoista ratkaisevasti.

Ensinnäkin voisin kertoa sen, että Itä-Suomen yliopistossa on yhteiskunta- ja kauppatieteellinen tiedekunta, joka alaisuuteen kuuluu oikeustieteiden laitos. Siellä siis opiskellaan oikeustieteitä, ei hallinto-oikeutta, niin kuin muissa yliopistoissa, joista valmistuu HTK ja HTM:ksi. Tutkinto siis on sisällöltään aivan erilainen, kuin jonkun toisen Yliopiston HTK/HTM-tutkinto, vaikka nimike onkin sama.

Tuosta oikeustieteiden laitoksessa on valittavana seuraavaat pääaineet: Eurooppaoikeus, finanssioikeus, hallinto-oikeus, lainsäädäntötutkimus, rikos- ja prosessioikeus sekä rikollisuuden tutkimus, siviilioikeus ja ympäristöoikeus. Lisäksi tämä oikeustaloustiede, jota itse nyt opiskelen, niin poistuu pääaineen valikoimista, mutta sitä voi lukea sivuaineena sitten. Eli itse oon miettinyt Pääaineeksi joko finanssi- tai eurooppaoikeutta. En oo  vielä varma, että kumman otan. Finanssioikeushan vetäisi vertoja KTM-tutkinolle, kun ottaisi siihen sivuaineeksi jonkun taloushallinnan ja laskentatoimen. Oon huomannut, että tää koulutus johon oon nyt hakemassa antaa todella paljon erilaisia mahdollisuuksia eri aloille, verrattuna siihen perinteiseen HTK/HTM-tutkintoon,  kun siihen voi yhdistellä omia mieltymyksiään.

Tässä on kuitenkin pähinkänkuoressa se mitä tämä oikeastaan on:


  • Itä-Suomen Yliopistossa annetaan juridiikan erikoisaloille pätevöittävää yhteiskuntatieteellisen alan lakiasiantuntijan koulutusta  
  • Itä-Suomen Yliopistossa opiskellaan oikeustieteitä, ei hallintotieteitä, niin kun muualla
  • HTK/HTM-tutkinto 
n 
Tutkinnoissa kolme peruselementtiä:
  • Pakolliset yleiset oikeusjärjestysopinnot (ensimmäinen vuosi) takaavat yleisjuriidisen osaamisen
  • Pääaine: Syvennytään yhteen oikeudenalaan huomattavasti oikeustieteellisten tiedekuntien opetustarjontaa laajemmin
  • Sivuaineet: Vapaasti valittavat, esim. kauppatieteet, yhteiskuntatieteet, oikeustieteet
  • Saa itse rakentaa tutkinnon mieleisekseen, eikä se ole ns. putkitutkinto

¨

¨


 Mihin sitten työllistyy valmistumisen jälkeen? Ammattinimikkeitä:
  • Ylitarkastaja
  • Lakimies
  • Suunnittelija
  • Kunnanjohtaja
  • Talousjohtaja
  • Henkilöstöpäällikkö
  • Tutkija 
  • Opettaja ym.. 

Opintojen jälkeinen työllistymistilanne on suunnilleen samaa luokkaa kuin esimerkiksi Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta valmistuneilla. Lisäksi HTK/HTM-tutkinnot ovat jatkuvasti tunnetumpia työmarkkinoilla: jokainen valmistunut ja työllistyvä opiskelija lisää tutkinnon arvostusta työmarkkinoilla ja työnantajien tietoisuutta tutkinnon eduista.

Sellaisissa tehtävissä, joissa on mainittu kelpoisuusehtona ”oikeustieteiden maisterin tutkinto tai muu vastaava ylempi korkeakoulututkinto” Itä-Suomen yliopistossa oikeustieteet pääaineena suoritettu hallintotieteiden maisterin tutkinto on käytännössä lähes ainoa ”muu vastaava ylempi korkeakoulututkinto”, jolla voi työllistyä OTK/OTM -tutkinnon suorittaneiden ohi.
Toivottavasti tämä nyt vastasi niihin kysymyksiin, joita mun mailiin oltiin laitettu.
Mukavaa perjantaita :) 

8 kommenttia:

  1. Olin ensin miettinyt Tamperetta mahdollisena opiskelupaikkana, mutta nähdessäni tämän listauksen ja verrattuna sitä Tampereen tarjoamiin kursseihin, niin päädynkin hakemaan Joensuuhun pääsykokeiden kautta.

    Kiitos, että olit laittanut tämän.

    Tampereen asukki

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Kiva, että jaksat kirjoitella blogiisi. Sitten asiaan.

    Aikaisemmin minä olin luullut, että kaikki HTM-tutkinnot ovat keskenään samanlaisia. En tiennyt, että niillä on noin paljon eroja. Kiitos, että selkeytit nuo erot selvästi.

    T. Emma

    VastaaPoista
  3. Tosiaan tuli vaan mieleen, että myös Vaasassa on oikein hyvä talousoikeuden yksikkl (kauppatieteellisessä tiedekunnassa) laajasti kursseja eri aiheista ja sitte on osa yhteistyökursseja tuon Helsingin oikiksen Vaasan sivuhaaran kanssa..:) Tuolta löytyy kaikkea ICT-juridiikasta, tilintarkastuksesta, elinkeinoverotukseen ja rahoitusoikeuteen :D Laskentatoimi on minusta aika tylsää, rahoitus paljon mielenkiintosempaa ;)

    VastaaPoista
  4. Moni kenen kanssa oon jutellut, on kehunut tuota Vaasaa hyväksi paikaksi opiskella ja ovat tykänneet siellä olla.

    Mun on vaikea kommentoida laskentatoimea, kun en ole sitä koskaan itse opiskellut. Luin vaan, että mitä se pitää sisällään, mutta nyt alan tutkailemaan myös mainitsemaasi rahoitus vaihtoehtoa, että miten se eroaa laskentatoimesta :)

    Täällä ummikkona vaan tutkiskelen eri vaihtoehtoja, että mitä kannattaisi tutkintoon sisällyttää, heh!

    VastaaPoista
  5. Joo ehdottomasti kannattaa käydä läpi eri vaihtoehtoja! ;)

    Laskentatoimen puolelta riippuu opiskeleeko johdon laskentatoimea vai noita enempi tilipuolen juttuja (siellä on enemmän lakitekstiä. Mitä nyt muutaman kurssin laskentatoimea olen käynyt se on minusta vähemmän matemaattista kuin esim. rahoitus, jossa lasketaan portfolioille vaikka mitä, monestihan rahoituksen opiskelijoilla on vaikka tilastotiede sivuaineena tai matikkaa tms. Tai siksi ite tykkään enemmän rahotuksesta, kun se ei ole niin jäykkää kuin laskentatoimi ja siinä on semmoinen oma viehätyksensä. En tykkää yhtään ulkoa opetella, vaan rahotuksessa tykkää just tosta matemaattisuudesta, kun saa oikeen ratkoa :D

    Huh, tulipas pitkä! Minun kaverii opiskelee tosiaan julkisoikeutta Vaassassa ja hänellä on sivuaineena juurikin laskentatoimi.:)

    VastaaPoista
  6. Tuo työllistyminen jonkin toisen tutkintonimikkeen ohi on niitä kuuluisia subjektiivisia näkemyksiä. Kannattaisi nykyisessä yhteiskunnallisessa kehityksessä pitäytyä vain opintojen sisällöllisissä kannanotoissa ja sivuuttaa arviot työliistymisasteen osalta.

    KTM, Laskentatoimi, pitkäaikaistyötön

    VastaaPoista
  7. Lakimieheksi HTM-tutkinnolla? Ei kai nyt sentään...? Eikös se ole tiukasti niitä vain OTM-tutkinnon suorittaneiden nimikkeitä.

    VastaaPoista
  8. Kyllä sentään. Meilläkin esim htm opettaja, joka myös ympäristölakimies. Näis esimerkkinä.

    VastaaPoista

Jätä asiallinen viesti.