maanantai 20. kesäkuuta 2011

Insolvenssioikeuden tentti on ohitse

Nyt on sitten se Insolvenssin tenttikin ohitse. Tein sen tosiaan etätenttinä ja se oli oikeastaan aika jännää, kun menin sinne Pasilaan ja hetken palloiltuani siellä löysin oikean rakennuksen ja oikean auditorion missä pidettiin tenttejä. Siellä muuten etätenttivät samaan aikaa Itä-Suomen yliopiston liikuntalääketiedettä opiskelevat tyypit, heh! Pääasia kuitenkin oli, että löysin sinne perille enkä myöhästynyt.

Siinä tentissä oli 4 kysymystä. Eli yksi oikeustapaus ja 3 essettä.  Se oikeustapaus oli niistä kaikista helpoin, koska siinä ulosmitattiin kaiken näköistä tavaraa velalliselta ja sitten piti osata perustella pykälillä, että mitä voidaan ulosmitata ja mitä ei voida ulosmitata. Esim, voiko mersun ulomitata, jos se on 3 päivää aikaisemmin myyty toiselle, mutta ajoneuvorekisterikeskukseen ei ole vielä ilmoitettu, josta ulosottomies saisi oikean tiedon ja pitääkö se silloin keskeyttää jos sivullinen niin vaatii ym tuollaisia tavaroihin ja sukukalleuksiin liittyviä (tunnearvo)-juttuja.

Toka esseetehtävä liittyi konkurssiin. Siihen oltiin annettu pykälä, joka piti siis osata ulkoa, koska muuten sitä tehtävää ei pystynyt tekemään. En nyt muista sitä, että mikä pykälä oli kyseessä, kun mun pää on nyt ihan tyhjä tuon tentin jälkeen, heh!

Kolmas esseetehtävä liittyi palkan ulosmittaukseen eli velallisen suojaosuuteen. Piti osata ne oikeat luvut ja tietää, että onko progressiivista vai ei ja paljonko on se päivää kohti laskettu euromäärä ym. juttuja. Sekä se, että mitä etuisuuksia ei voida ulosmitata ym.

Neljäs esseetehtävä liittyi myös konkurssiin eli siihen, että ketkä voivat hakeutua konkurssiin ja ketkä eivät ja ne muodollisuudet ym.

Mä sain itse tehtyä sen koko tentin 1,5h eli tosia nopeasti. Sitten en oikeasti kehdannut lähteä sieltä pois niin aikaisin, niin istin siellä sitten tasan 2h :). Mä en osaa nyt yhtään sanoa, että miten se mun tentti meni. Mä tiesin niitä asioita aika paljon, mutta ehkä yllätyksenä tuli se, että ne pykälät pitää oikeasti paukuttaa ulkoa :D Siis, kun siellä oli tehtävä, jossa oli pelkkä pykälä ilmoitettu, niin alapa nyt siitä jotain avautumaan, jos et tiedä, että mitä se tarkoittaa :D Ei paljoa auta tyyliin: " UK 3:97, KonkL 3:12 ym jos et tiiä sisältöä :D

Eli itse ainakin nyt opin sen, että noi pykälät pitää ihan opettelemalla opetella ulkoa, ettei tule tuollaista "yllätystä" :D Noh, ensi tentissä handlaan senkin ja olen paljon viisaampi ;)

Huomenna onkin sitten vuorossa Criminal Law:n verkkotentti. Toivottavasti on helpompi kuin tämä insolvenssin tentti, heh! :D

9 kommenttia:

  1. Sulla olikin sitten haastavampi tentti kun mulla aikanaan. Mun tentissä ei noita pykäliä vaadittu lainkaan, eikä ollut noin "laajoja" kysymyksiä. Toivottavasti menee hyvin!
    Noihin sun aikaisempiin kirjotuksiin liittyen, kun olet suunnitellut tuota yhtä tenttiä elokuulle, niin tiedätkö tarkemmin miten se menee kun uusien opiskelijoiden ilmoittautuminen yliopistoon alkaa vasta 15.8, voiko ilmoittautua tenttiin ennen sitä? Opinto-oikeus alkaa toki 1.8. mutta pystyykö tenttiin ilmoittautumaan ennen lukukausi-ilmoittautumista? Tuolloinhan ei se tenttiin ilmoittautumisen 10 pv:n sääntö toteutuisi. En itse tiedä miten on, rupesin pohtimaan asiaa, kun itse suunnittelin jotain tenttiä tuohon elokuulle.

    Ihailtavaa sinun innokkuus ja motivaatio. Toivottavasti ei tule takapakkeja ja saat tutkintosi hyvissä ajoin suoritettua. Ajattelitko suorittaa opinnot työn ohessa vai pidätkö opintovapaata myös?
    Yliopiston opettajista ainakin Mervi Parviainen (HTT) ja Reima Kukkonen ovat suorittaneet tutkintonsa melko nopeasti ja ovat molemmat olleet aikuisopiskelijoita. Reiman cv sattu joskus ihan vahingossa googlen hakutuloksissa ja on ihan vaikuttavaa luettavaa.

    VastaaPoista
  2. Törkeetä, mä teen valituksen, että sulla oli vähän helpompi tentti!! ;)

    Siitä elokuun tentin ilmoittautumisesta sen verran, että sinne voi kyllä etukäteen jo ilmoittautua ennen kuin uusien opiskeiljoiden kirjautuminen alkaa 15.08. Edellyttää vaan, että sulla on ne weboodin tunnarit olemassa avoimen puolelta :) Ja sitten siihen lisätietokenttään voi laittaa sen merkinnän, että "uusi tutkinto-opiskelija" yms. Koska se tutkinto-oikeus on voimassa jo heti 01.08 alkaen, niin ne ei kyni sulta sitten mitään avoimen maksua siitä tentistä :)

    Työnohessa aijon tehdä tutkinnon valmiiksi, mutta voi olla, että teen vähän lyhennettyä työpäivää. Kaikki oikeastaan nyt riippuu tuosta syksystä ja siitä, että nään vasta silloin, että mitä tämä todellisuudessa vaatii ajankäytöllisesti.

    Pitää vissiin itsekin vähän googlettaa noita opettajia ja tiirailla, että mitenkä nopeasti he ovat valmistuneet :)

    VastaaPoista
  3. Mä en kyllä meinaa ymmärtää miksi lakikirjatenteistä on meillä luovuttu... Vaikka olisi miten älykäs niin pitää olla oikeasti muistinero, että voi opetella lakeja ulkoa. Ja ei työelämässäkään kukaan tulee vaatimaan, että osaat ne ulkoa, toki semmoinen perustieto pitää olla, mutta musta on älytöntä että pitäisi opetella tenttikirja plus kahden tai kolmen (tai useamman) lain sisältö ulkoa.

    Mua oikeasti korpeaa tää aina välistä ihan kunnolla :D.

    VastaaPoista
  4. Moikka Emmi!

    Mä meinasin sulle juuri laittaa viestiä noista tenttikysymyksistä, mutta sä kävitkin jättämässä taas puumerkkiä, niin näitkin ne kysymykset tuossa yläpuolella :)

    Joo, muakin vähän korpesi toi pelkkä pykälä-juttu siinä tentissä. Ensimmäinen reaktio oli suoraan, että: "wtf!" Onneks oli jotain muistissa ja mielestäni klaarasin sen hyvin, mutta jatkoa ajatellen pitää ilmeisesti huolellisesti kerrata nuo ihan tarkkaan, että ei tuu taas tuollaista yllätyksiä :D

    VastaaPoista
  5. Mulla ei ole vielä kyllä ollut missään muussa tentissä vastaavaa mitä tuossa insolvenssissa pykälien osalta. Toki pitää tietää, että mitä siellä laissa sanotaa ja miten tulkitaan ja sovelletaan, mutta ei ole tarvinnut muistaa ulkoa mitään tiettyä pykälää. Mutta ollaan varmaan oikeasti ainut oikeustieteellistä koulusta tarjoava paikka, jossa ei ole lakikirjatenttejä. Ja syy siihen on varmaan ainakin osittain se, ettei niitä kirjoja jakseta tarkistaa joka kerta...

    Toivottavasti meni hyvin sulla tuo tentti, mulla se on edessä elokuussa, ja samana päivänä myös yritysoikeus :D.

    VastaaPoista
  6. Huhuh! Sä meinaat siis tenttiä kaksi tenttiä kerralla? Riittääkö siinä aika kunnolla siihen? Tai oletko aikaisemmin tenttinyt ja onko onnistunut hyvin se? Tosin, tein tuon insolvenssin tentin 1,5h, joten aikaa kyllä olisi jäänyt toiseenkin tenttiin silloin :D


    Olen itsekin miettinyt, että elokuussa voisin tenttiä ehkä kaksi tenttiä samaan aikaan, mutta riippuu varmaan aika pitkälti, että mitkä kurssit olisivat kyseessä. Onhan tässä kuitenkin koko kesä aikaa lukea ;)

    VastaaPoista
  7. Juu, samalla kertaa molemmat :D. En oo ennen kokeillut, mutta teen yleensä tentit noin tuntiin (paitsi rikosoikeudessa kestää yleensä pidempään), että luulisin ehtiväni ihan hyvin. Tässä on lukuaikaa niin hyvin, että eiköhän nuo molemmat pysty opiskelemaan, vaikka insolvenssi varmaan haastavampi onkin kun tuo yritysoikeus. Mutta aina tenttipäivinä on niitäkin, jotka tenttii useamman kerralla :).

    VastaaPoista
  8. Ahaa, hyvä tietää, että jotkut tekee aina pari tenttiä kerralla ;) Nyt kyllä aloi houkuttelemaan tuo vaihtoehto, että elokuussa voisin tenttiä kaksi tenttiä heti pois, niin jäisi sitten vähemmän syksylle, heh!

    No pitää tietysti katsella, että mikä on kirjojen saatavuus ja sitten päättää, että minkä tentin teen toisena :D

    VastaaPoista
  9. Hei apua, Weboodista on hävinnyt ne insolvenssin tenttimatskun sivut :O. Tai en ainakaan mitenkään saanut niitä näkyviin. Onko sulla vielä tallessa ne?

    VastaaPoista

Jätä asiallinen viesti.