lauantai 23. huhtikuuta 2011

Alustava suunnitelma kesäksi ja lukuvuodelle 2011-2012

Hyvää lankalauantaita! :)

Mähän tuossa aiemmissa kirjoituksissa lupasin kertoa, että miten tulen jatkamaan tästä eteenpäin, kun nyt on tuo opiskelupaikka plakkarissa (tosin kirje pitää postittaa ensin ja varmistaa sen perille meno).

Laitan tähän vielä näkyviin tuon HTK-tutkintorakenteen osittain siksi, että näen itse mitä oon suorittanut ja osittain sen takia, että te näette mistä se tutkinto koostuu. Koitan samalla myös tehdä alustavaa tenttijärjestystä ensi syksyä ajatellen.

Eli mullahan on nyt kasassa pääaine ja sivuaineen opinnot yht.50op. Eli siitä kandin työstä tulisi se 10op, niin sit olisi vaadittavat 60op kasassa. Ongelmana tässä on nyt se, että Oikeustaloustiede ei enää ole pääaine, kun tuli tämä uusi tutkintorakenne muutos. Eli olen suorittanut tavallaan tässä kaavassa sitten niinkuin sivuaineena 50 opintopistettä. Mun pitää tosiaan varmistaa tuo vielä syksyllä, kun silloin pitää ilmoittaa se tuleva pääaine.

Tosin sanoen mun oikeustaloustieteen opinnot sijoittuisivat tuossa HTK-rakenteessa sitten tuohon "oikeudellisen aineen perusopinnot 25op" sekä "valinnaisia opintoja 25op"

Kysymys nyt onkin siitä, että minkä valitsisin pääaineekseni? Mahdollisuuksia olisi monia.

-Eurooppaoikeus
-Finanssioikeus
-Hallinto-oikeus
-Lainsäädäntötutkimus
-Rikos-ja prosessioikeus ja rikollisuuden tutkimus
-Siviilioikeus
-Ympäristöoikeus

Jos ajattelee mun aikataulua ja sitä, että haluan nyt kesällä suorittaa opintoja, niin ainoan mahdollisuuden tähän tarjoaa tuo rikos-ja prosessioikeuden aine-ja perusopinnot. Ovat nimittäin verkko-opintoina. Ne saisin varmasti suoritettua viimeistään syyskuun loppuun mennessä, jos nyt ne opinnot aloittaisin. Ainoan haasteen siinä tuottaa se, että siinä joutuu 15h seuraamaan oikeuden istuntoja. Mistä repäisin siihen aikaa? Tosin jos teoreettisesti ajattelee, niin ei se vaadi, kuin 2 päivän istumista oikeudessa. Pitää tosin ne istunnot olla yleisölle avoimia, heh! Ja sitten pitää pyytää puumerkkiä paperiin siltä tuomarilta. Ei sinänsä vaikeaa, mutta haasteellista työssäkäyvän ihmisen kannalta.

Jos siis  suorittaisin nyt kesällä nuo rikos-ja prosessioikeuden perus-ja aineopinnot, niin silloin mulla olisi kasassa 100op ennen opintojen alkua (tai viimeistään 30.09) Eli puuttuisi enää kandista se 80op.

Katselin tuossa tunnuksillani weboodista noita tenttejä ja siellä ei näy kuin tuohon kesäkuun 20 päivään saakka. Eli vielä ei ole lyöty tenttipäiviä lukkoon ensi syksyksi, kun ei ole lukuvuosiopas 2011-2012 vielä ilmestynyt.

 Olen kuitenkin ajatellut niin,että suoritan heti alkuun pois nuo kieli-ja viestintäopinnot 20op. Nehän siis sisältävät englantia, ruotsia ja suomenkielen huoltoa ja jonkun tiedonhaku tehtävän. Kirjoitan nyt ulkomuistista.

Samaan aikaan aloitan tenttimään pois alta noita yleisiä oikeusjärjestysopintoja, joita on siis 50op verran.

Ne oikeusjärjestysopinnot 50op jakautuvat seuraaviin aihealueisiin:

Oikeusajattelun perusteet 14op
Yksityisopinnot perusteet 3op (voin muuten hakea korvaavuutta 6 opintopisteen verran, koska olen suorittanut oikeustaloustieteen perusopinnoissa juuri tuon yritysoikeuden perusteet) Eli mulle jäisi vain tuo 3op suoritettavaksi yksityisoikeudesta.

Julkisoikeudenopinnot 22 op
Rikos-ja prosessioikeuden opinnot 5op (voin hakea taas korvaavutta tähän, jos nyt kesällä suoritan ne rikosoikeuden perus-ja aineopinnot).

Ainoa mikä mulle tulee ehkä tuottamaan vaikeuksia voi olla tuo ruotsinkieli. Se ei nyt ole mitään hirmu vahvaa, vaikka tuo mun riikinruotsalainen mies sitä mulle nyt puhuu jatkuvasti, kun olen pyytänyt.

Periaatteessa jos jaksan, niin voisin suorittaa ensi syksyn ja kevään aikana yhteensä 59 opintopisteen verran opintoja. Edellyttäen että saan 11opintopisteen verran noita korvaavuuksia, kun niitä voi hakea. Ja tuo 59 opintopistettä syksyn ja kevään aikana ei ole mikään mahdottomuus, kun olen nyttenkin tehnyt reilun 4kk aikana 50op ja jäi silti vähän luppoaikaa ;)

Eli se tarkoittaisi sitä, että ensi kevään lopussa/kesänä voisin alkaa tekemään sitä kandin työtä ja valmistua syksyllä 2012 tai viimeistään ennen joulua.

Pakko laittaa tähän vähän yhteenvetoa vielä yksinkertaistetuksi, jotta saan nämä itselleni kalenteriin ylös.

Oikeustaloustieteen perus-ja aineopinnot 50op (suoritettu)
Rikos-ja prosessioikeuden perus-ja aineopinnot 50op ( kesällä/alku syksyllä suoritettu)
Viestintä-ja kieliopinnot 20op (syksyllä ja keväällä)
Yleiset oikeusjärjestysopinnot 39op (syksyllä ja keväällä) 
Kandintyö rikos-ja prosessioikeudesta  10op (kesä 2012/syksy 2012, valmistuminen ennen joulua) 

Saan korvaavuuksia eli hyväksiluettua 11op yleisen oikeusjärjestelmän opinnoista. Eli yritysoikeuden perusteet 6op ja rikos-ja prosessioikeuden perusteet 5op).

Tämä on tätä yksinkertaista matematiikkaa.

Mutta noissa kieli-ja viestintäopinnoissa on läsnäolopakko ainakin 80% kursseista, joten ne on pakko vetää ainakin osittain toistensa päälle, koska en mitenkään voi olla useita viikkoja pois töistä, jos ne on hajautettu.

Lisäksi pitää katsoa, että miten nuo kirjatentit tulevat menemään ja aikatauluttaa ne sekä lukeminen.

Nehän vasta selviävät siinä lukuvuoden 2011-2012 opinto-oppaassa. Sitä odotellessa ;)

10 kommenttia:

  1. Moi. Ei tuo 59 opintopistettä kuulosta mitenkään vaikealta suorittaa. Yleensä opiskelijat pyrkivät suorittamaan sen 60op vuodessa. Haasteena sinulla on varmasti opintojen sovittaminen työelämäsi mukaan. Jään seuraamaan, että miten asiat lähtevät etenemään :)Hanna

    VastaaPoista
  2. Eikö töistä saa yhtään vapaata?

    VastaaPoista
  3. No mäen halua töistä jäädä millekään opintovapaalle, kun tulot putoaisivat liian paljon. Enkä ajatellut hakea mitään opintotukia, koska se rajoittaa liikaa työntekemistä, eikä edes olisi mahdollista mun tuloilla sitä saada.

    Mulla on työnantaja joustanut näiden opiskeluiden suhteen sen verran, että oon saanut pitää yhden päivän kuussa ns. "opintopäivän", jolloin maksetaan täyttä palkkaa, vaikka en ole töissä sinä päivänä.

    Mä joudun töissä joka kuukausi toisin sanoen todistamaan sen, että noita opintosuorituksia on kertynyt. Eli siksi oon pyydellyt noita opintosuoritusotteita myös työnantajaa varten. (ja mulle tulee ensimmäinen palkankorotus, ku pääsen yliopistolle kirjoille ja toinen sitten, kun on tutkinto suoritettu. Tuossa ei sitten oo huomioitu mitään normaaleita yleiskorotuksia, jotka tulevat normaalisti, joka vuosi)

    Sen takia on oon alustavasti ilmoittanut työnantajalle, että pidän osan lomistani vasta syksyllä ja samoin ylityövapaita, koska en tiedä,että miten noi kieli-ja viestintäopinnot menevät. Niissä, kun on pakko olla läsnä.

    Kirjatenttien suhteen ei oo mitään ongelmaa. Ne voi tehdä etänä esim. Helsingin Yliopistossa, kunhan sopii sen kanssa etukäteen etätenttimisestä ja maksaa sen tenttipalkkion. Tai sitten voin lähteä Joensuuhun tekemään paikan päälle sen tentin, jolloin se on ilmaista, mutta joutuisin ottamaan töistä yhden päivän vapaata.

    Sen takia on vielä vähän kysymysmerkkiä ilmassa noiden tenttien ja kurssien suhteen. Onneksi se opas ilmestyy ilmeisesti kesäkuussa ja se postitetaan suoraan mulle kotiin.

    VastaaPoista
  4. Onko sulla mahdollisuutta ottaa Joo-opintoina noita kieliopintoja? Tai tehdä ne avoimessa? Itse tein Ruotsin avoimessa kun ei ollut tarjolla omalla laitoksella oikeeseen aikaan. Iltaisin oli aina ne tunnit, joten pystyi olemaan hyvin töissä päivällä. Tosin siis helsingin yliopistossa opiskelin ja avoin oli samaisen yliopiston, mietin vain, että voitko tehdä helsingin yliopiston avoimessa ja saada ne hyväksiluetuiksi siellä itä-suomen yliopistossa. Vai olitko siis suunnitellutkin tekeväsi ne helsingissä. Mun aine oli siis ihan eri, ajattelin vain jos et ole tullut ajatelleeksi asiaa ja olet suunnitellut tekeväsi ne siellä itä-suomessa. Selkeää :D

    VastaaPoista
  5. Aurinkojumala: Kiitti vinkistä, mun pitääkin selvittää sitä ensi viikolla. En ole edes tajunnut ajatella koko asiaa, että se voisi ehkä onnistua tuolla lailla joo-opintoina :D

    Mulle kyllä joskus viime talvena sanottiin, että kun kävin yhden kurssin stadin avoimessa, niin Itä-Suomi ei hyväksy sitä korvaavana opintona, koska se ei ole heidän tutkintovaatimusten mukainen.

    Ilman muuta alan selvittelemään nyt noita Joo-opintoja, että miten saisin luvan niiden tekemiseen syksyllä, kun tuo on ihan uusi asia.

    Emmä voi Helsingissä tehdä mitään muuta kuin tenttiä etätenttinä kaikki kirjatentit, jos maksan sen tenttipalkkion valvojalle (kuka sitten se onkin stadista) ja se tenttikin pitää pitää samana päivänä ja samaan kellon aikaan kuin Itä-Suomessa. Siinäkin on selvitettävää, että onko esim. stadissa jotain tenttejä samana päivänä ja sit meen sinne naama punaisena änkyttämään, et onks mulle täällä se tentti paperi Itä-Suomesta ja kaikki muut kattovat kieroon ;)

    Eli oon lukenut noista ohjeista, että etätenttiminen onnistuu, mutta käytännönkokemusta ei ole :D

    VastaaPoista
  6. Itse opiskelen oikeustieteitä UEF:ssa ja kieliopinnothan pystyy suorittamaan AHOT- kokeilla, jos vaan tuntuu siltä, että kielitaito riittää. Eli voisit käydä vaan sillon koepäivänä yliopistolla. Mä olen nyt suorittanut molemmat englannin kurssit noin, eikä ne tosiaankaan mitään ylitsepääsemättömän vaikeita ole olleet.

    Puhe- ja kirjoitusviestinnässäkin ne tunnit, jotka weboodin on kirjattu on niin, että tietyillä ei tarvitse olla, koska molemmissa tehdään ryhmätöitä ja sitten ollaan vaan oman ryhmän tunneilla. Ainakin nyt viimeksi oli meillä niin ja eiköhän se sama käytäntö jatku.

    Jos heräsi jotain kysymyksiä niin anna palaa, vastailen jos vaan suinkin osaan :).

    VastaaPoista
  7. Niin ja vielä lisäystä, että Kuopiossa järjestetään jonkin verran samaa opetusta kuin Joensuussa, esim. tenttiminen onnistuu täällä etänä ilmaiseksi (ensi lukuvuodesta ei tosin oo tullut vielä varmuutta) ja käsittääkseni esim AHOT- kokeen tekeminen myös. Tämä vaan sillä, että Kuopio taitaa olla lyhyemmän matkan päässä susta kuin Joensuu. Itse muutin tämän vuoden puolella Joensuusta Kuopioon ja sujuvasti on opinnot sujuneet täältäkin :).

    VastaaPoista
  8. Moi Emmi!

    Mistäs tulee tuo lyhenne AHOT? En nimittäin löytänyt sitä sieltä kielikeskuksen omilta sivuilta tai jos se siellä on, niin olen ollut kyllä todella puusilmä :) Eli tuosta pitää sopia sitten ilmeisesti suoraan kyseisen opettajan kanssa? Vai miten olet sen itse hoitanut?

    Mä olen kyllä käsittänyt ilmeisesti aika virheellisesti sen, että Kuopiossa ei järjestetä niinkään päiväopetusta, vaan siellä on se iltaopiskelu avoimessa, jos haluaa käydä näitä kursseja, jotka kuuluut tähän tutkintoon?

    Lähinnä sen takia olen vaan keskittynyt katsomaan, mitä Joensuu tarjoaa, heh!

    Vai Kuopiossa voisi tenttiä ilmaiseksi, aika houkuttelevaa, jos se tosiaan jatkuu ensi syksynä. Tosin, ei tuo 20 euron tenttimaksu nytkään mikä paha ole, jonka jouduin jo maksamaan, kun teen täältä käsin etänä tuon insolvenssioikeuden.

    Jos vaan jaksat vastailla, niin olisi kiva kuulla vastauksia näihin kysymyksiin :)

    VastaaPoista
  9. Moikka!

    AHOT on siis lyhenne sanoista aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen. Tässä http://www.uef.fi/kielikeskus/ahot on kielikeskuksen sivuilta vähän tuosta kokeesta. Kokeeseen ilmoittaudutaan ihan weboodin kautta ja ekan kurssin koe oli vaan kirjallinen (monivalintaa, essee yms.) ja sen advanced kurssin kokeessa oli 'field specific'- esseen kirjoittaminen, lyhyt keskustelu annetusta aiheesta pienessä ryhmässä, meillä oli kielten opiskelu korkeakoulussa muistaakseni aiheena. Sitten pitää pitää n. 10 minsan esitys jostain oman alan aiheesta. Tätä jännitin itse kaikkein eniten, mutta hyvin se sujui ja siellä oli oikeastaan ihan kaiken tasoisia ihmisiä kokeilemassa :). Ruotsi mulla olisi vielä edessä, koska sen kurssin työmäärä on suoraan sanottuna niin vmäinen (ja paljon läsnäoloa), että jos vaan suinkin mahdollista niin yritän saada sen AHOT:lla läpi.

    Joo siis mun moka tuon Kuopion osalta :D, opiskelen itse kriminaalipolitiikkaa ja rikollisuuden tutkimusta ja voin käydä esim. psykat ja ilmeisesti empiirisen tutkimuksen kurssit täällä, mutta kaikki tentit tosiaan onnistuu ihan saumattomasti. Ja luulen kyllä, että tää sama tenttikäytäntö jatkuu, koska täälläkin on tenttijöitä niin paljon ja kesäyliopisto pitää ne tentit muutenkin.

    Kysele vaan lisää jos jotain tulee mieleen :).

    VastaaPoista
  10. Moi taas!

    Nythän tuo tutkintorakenne muuttui, että on vain yksi ruotsin kurssi pakollinen sekä yksi englannin/saksan/ranskan ym. kurssi, joten voisi ollakin ihan kätevää kokeilla tuota mainitsemaasi AHOT- koetta ;)Tosin voi olla, että se ei ruotsin suhteen menisi lävitse, kun en sitä nyt ole niin käyttänyt, vaikka oon pyytänyt mun riikinruotsalaista miestä sitä puhumaan aina mulle, jotta edes sellainen kevyt small talk luonnistuisi ilman jännittämistä :D

    Millaisia kokemuksia sulla on niistä tutoreista? Tuossa kun tuli viime pe se hyväksymiskirje himaan, niin ne kaikki olivat jotain just 20v täyttäneitä. En usko, että itse saan mitään irti heistä syyskuussa, kun on se pakollinen 1op kurssi, jossa joutuu olemaan heidän vetämissään tutor-ryhmissä ja tekemään jotain ryhmätöitä?!? :D

    Oon siis ennakkoluuloinen "teinejä" kohtaan, kun olen itse sen verran vanhempi ja siihen mennessä mulla on jo enemmän opintopisteitä kasassa, kuin keskiverto ekan vuoden opiskelijalla ;) Ja toisekseen, miten sen ikäinen ymmärtää oikean työelämän ja opiskelun yhdistämistä, kun heillä on ensimmäisenä mielessä bilettäminen koko ajan näin kärjistetysti sanottuna.

    Tosin siinä oli kyllä mainintana, että avoimen kautta tulijat jaetaan omaan ryhmään, joten elättelen kovasti toivoa, että siellä olisi sitten vetäjän joku kokenut aikuisopiskelija, heh!

    Enhän toki tiedä sinunkaan ikääsi, joten älä ota loukkauksena, jos oletkin vain 20v! :)

    VastaaPoista

Jätä asiallinen viesti.