Niin, ja kuten olen jo tuolla aikaisemmissa kirjoituksissani maininnut, niin kävin tekemässä uudestaan tuon oikeustaloustieteen perusteet (5op) verkkotentin tänään aamulla. Onneksi verkkotentti on auki 24h, niin voi milloin tahansa tehdä sen, kun itselleen se sopii. En tosiaan ollut ehtinyt lukea siihen, kun on ollut töissä niin kiirettä ja on joutunut kotiin saakka tuomaan työtehtäviä, joten vetäisin tuon tentin sitten vähän lonkalta. Ja tosiaan tein tuon tentin työajalla eikä pomo tiedä, heh! Onneksi on oma työhuone ;)
Mun mielestä oikeustaloustieteessä juuri tuo ensimmäinen kurssi (oikeustaloustieteen perusteet) on se vaikein kurssi, koska siinä tulee niin paljon kuvaajaa sekä käppyrää. Sekä erilaisia teorioita, joita pitää jo heti osata soveltaa käytännössä noissa tehtävissä. Ja tuo eka kurssi on vähän kuivaa puurtamista, mutta heti kun pääsee pintaa syvemmälle, niin asiat muuttuvat oikeasti mielenkiintoisiksi. Paitsi tähän mielenkiintoisuuden luokkaan ei todellakaan kuulu se ympäristötaloustiede!
En tosiaankaan osaa sanoa, että saanko nostettua tuota arvosanaa ylöspäin, koska koko tentti tuntui kummallisen vaikealta, vaikka ottaa huomioon, että oon käynyt jo 50op näitä oikeustaloustieteen opintoja! (tosin edelleen ne 2 arvosanaa puuttuvat).
Tässä on kuitenkin ne kysymykset, joita siellä kysyttiin:
1) Mitä yhteistä on sellaisilla hyödykkeillä kuin kirja ja elokuva? Entä mitä yhteistä on sellaisilla hyödykkeillä kuin informaatio, puolustusvoimat ja majakkalaitos? Muista perustella kantasi.
2) Tietty toimenpide paransi sekä tuottajien että tukkukaupan hyvinvointia, mutta heikensi kuluttajien hyvinvointia. Arvioi, onko toimenpide tehokas yhtäältä paretotehokkuuden valossa ja toisaalta Kaldor – Hicks -kriteerin valossa. Määrittele samalla mitä asianomaisilla tehokkuuskriteereillä tarkoitetaan.
3) Kuvaa käsitteellisesti, miten budjettisuora liikkuu, kun molempien hyödykkeiden (y, x) hinnat alenevat 10 prosenttia ja tulot säilyvät ennallaan. Entä miten budjettisuora liikkuu, jos tulot nousevat 10 prosenttia, mutta hinnat säilyvät ennallaan?
4) Yhdysvalloissa sovelletaan rangaistusjärjestelmää, jossa kolmas rikos johtaa elinkautiseen vankeusrangaistukseen ilman armahdusmahdollisuutta. Analysoi tätä järjestelmää oikeustaloustieteellisesti.
5) Rangaistuksen arvo oli 5000 euroa. Rangaistuksen odotusarvo oli suuruudeltaan 500 euroa. Mikä on kiinnijäämisen todennäköisyys?
6) Vahingon todennäköisyys on 0,2, vahingon odotusarvo 1.000 euroa, ja vahingon torjuntakustannukset 500 euroa. Onko henkilö vahingonkorvausvelvollinen Learned Hand -säännön mukaan? Laskutoimitukset näkyviin.
7) Jos tietokoneohjelma on ainoastaan tietyn ongelman mekaaninen ratkaisu, pitääkö ohjelman saada tekijänoikeussuojaa? Entä miksi on perusteltua, että tietyt tuotteet voivat saada mallioikeussuojaa pienehköjenkin yksityiskohtien erojen vuoksi?
8) Jos työmarkkinoilla on säädetty minimipalkasta, joka on alle markkinatasapainon mukaisen palkkatason, miten tällainen minimipalkkalainsäädäntö vaikuttaa työmarkkinoilla?
9) Olit ottamassa asuntolainaa pankista. Sinulla ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa lainkaan pankin kanssa solmimasi sopimuksen sisältöön. Myöhemmin ilmeni epäselvyyttä sopimuksen yksittäisen ehdon tulkinnan sisällöstä. Miten tämä tulkinnanvaraisuus on ratkaistava oikeudellisesti ja oikeustaloustieteellisesti? Perusteltu vastaus.
10) Olit myymässä asuantoasi ja turvauduit kiinteistönvälittäjän palveluihin. Jäit samalla kun sait välittäjän laskun miettimään, ovatko välittäjät lainkaan hyödyksi markkinoiden toimivan toiminnan kannalta. Perusteltu vastaus.
11) Miten arvioit sitä, että yhdellä ja samalla autoverolailla pyritään edistämään liikennepoliittisia ja ilmastopoliittisia tavoitteita sen ohella, että sen nojalla kannetaan verotuloja (eli tähdätään fiskaalisiin tavoitteisiin)?
12) Onko Areeda – Turner -säännön mukaan kysymys saalistushinnoittelusta, jos yrityksen kiinteät kustannukset ovat 400 euroa, kokonaiskustannukset ovat 500 euroa, ja tuotannon määrä on 10 hyödykettä, ja jos yksittäisen hyödykkeen hinta on kahdeksan euroa. Laskutoimitukset ehdottomasti näkyviin. Onko menettely kilpailunrajoituslain vastainen, jos yrityksen markkinaosuus on a) 65 %, tai b) 35 %?
Joten mielenkiinnolla oottelen, että saanko korotettua aikaisempaa arvosanaani. Tää verkkotentti taisi olla melkein sama, kuin se ensimmäinen, jonka tein marraskuussa. Ainakin samoista aiheista oli kysymykset.
Niin ja proffille terkkuja, että laittakaahan vauhtia niiden tenttien/esseiden korjaamiseen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä asiallinen viesti.